OD PUTINA I ARAPA ZAVISI: Da li će posle ovog sporazume cena goriva poskupeti u celom svetu?!

Izvor: Telegraf.rs, 03.Sep.2016, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OD PUTINA I ARAPA ZAVISI: Da li će posle ovog sporazume cena goriva poskupeti u celom svetu?!

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da bi mu bilo drago kad bi države OPEC-a i Rusija, zemlje koje drže polovinu ukupne svetske proizvodnje nafte, postigle sporazum o zamrzavanju proizvodnje. On smatra da se nesuglasice oko odbijanja Irana da učestvuje u zamrzavanju mogu rešiti.

“Iz perspektive privrednog smisla i logike, postizanje kompromisa bi bila ispravna stvar”, izjavio je Putin u intervjuu za Bloomberg >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << i dodao da je uveren da je to svima jasno.

"Verujemo da je to ispravna odluka za globalnu energetiku,” kazao je on.

Pregovori o zamrzavanju proizvodnje nafte vođeni u aprilu ove godine, neslavno su propali.

Učesnici pregovora nisu se mogli složiti treba li insistirati da i Iran učestvuje u zamrzavanju proizvodnih količina ili ne.

"Države sada uviđaju da zemlji kojoj su tek pre nekoliko meseci skinute međunarodne sankcije treba omogućiti povećavanje proizvodnje", kazao je Putin.

Foto: Tanjug/AP/Sputnik

On je napomenuo i da će možda predložiti plan prilikom sastanka s princem Saudijske Arabije Mohamedom bin Salmanom na "G20 samitu", koji će se sledeće nedelje održati u Kini.

Kako smo već pisali, cena nafte prošlog je meseca porasla za oko deset dolara po barelu, upravo zbog spekulacija da će se članice kartela s drugim državama izvoznicama konačno dogovoriti o ograničavanju proizvodnje.

Dugotrajni pad cene nafte, koja je i dalje zaglavljena na pola nivoa na kom je bila pre dve godine, uništava ekonomiju zemalja proizvođača nafte, uključujući Rusiju i Saudijsku Arabiju, što je dosta uverljiv razlog za saradnju zemalja koje su si inače konkurencija na tržištu.

“Zaista se nadam da će svakiučesnik na tržištu, kom je u interesu održavanje stabilnosti i poštenih cena energije, na kraju doneti nužnu odluku”, izjavio je Putin. “Princ Salman vrlo je pouzdan partner s kojim je dogovor moguć i za kojeg možete biti sigurni da će taj dogovor poštovati”, istakao je.

Foto: AP/Tanjug

Ruski ministar energetike Alexander Novak vodio je tajne pregovore sa zemljama OPEC-a od početka ove godine, a razgovori su kulminirali sastankom u Dohi sredinom aprila.

Od sporazuma nije bilo ništa, jer se saudijski princ Salmon predomislio nekoliko sati pre potpisivanja, insistirajući da u ograničavanju proizvodnih količina učestvuje i Iran, koji je to kategorički odbijao od samog početka.

“Naši saudijski partneri su u zadnji čas promenili mišljenje. Mi nismo odbacili ideju o zamrzavanju. Naša je pozicija ostala ista”, kazao je Putin.

Rusija je najveći svetski izvoznik energije, a prihodi od nafte i prirodnog plina čine 40 posto bruto državnog proizvoda. Ona se bori s najdužom recesijom u poslednje dve decenije, čemu primarno doprinosi činjenica da se cena sirove nafte na tržištu drži ispod 50 dolara po barelu.

(Telegraf.rs / Telegram.hr)


Pogledaj vesti o: Cena goriva

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.