Poginula Nišlijka na radu u Rumuniji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Mar.2017, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poginula Nišlijka na radu u Rumuniji

Jedna žena iz Srbije je poginula, a još dve srpske državljanke su povređene kada je jedan vozač izgubio kontrolu nad svojim vozilom i uleteo kolima na aeral fabrike "Leoni" u rumunskom Piteštiju.

Leoni potvrđuje da se dogodila nesreća u Piteštiju jutros u 9,34 časova, a među žrtvama su zaposleni kompanije. Moramo sa žaljenjem da prihvatimo da je jedna zaposlena u Leoniju ubijena, a pet povređeno", navodi se u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

„Veoma smo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uznemireni zbog tragedije i duboko žalimo zbog smrti i povrede naših zaposlenih. Naše misli su, posebno sa porodicom žrtve. Leoni će pružiti podršku pogođenim porodicama na nebirokratski način", najavljuje se iz Leonija.

Kako je istaknuto u saopštenju za sada se čini da pet povređenih radnika nije u životnoj opasnosti.

Hospitalizovani su i pažljivo se prati njihovo stanje.

U saopštenju se dodaje da su od pet povređenih tri osobe iz Piteštija, a dve su iz drugog postrojenja Leoni iz inostranstva, i bile su u Piteštiju radi obuke.

Navodi se da je jedan vozač je izgubio kontrolu nad svojim vozilom izvan postrojenja Leoni, a kao psoledica toga on je probio ogradu fabrike i udario u šest zaposlenih koje su bile na pauzi izvan zgrade, pored ograde.

Prema informacijama iz Leonija stradala je I. I. (28) iz Niša, dok su povređene A. R. (29) i B. G. (33), jedna teže, a jedna lakše.

Sve se dogodilo, kako kažu u "Leoniju", jutros oko 9.30 sati kada je vozač, koji je prema nepotvrđenim informacijama "driftovao" na prostoru ispred fabrike, izgubio kontrolu, probio ogradu i uleteo u prostor gde su radnici bili na pauzi.

Prostor gde radnici uglavnom odlaze na pauzu, kako kažu oni koji tamo rade, nalazi se napolju, ali je ograđen žicom i pleksiglasom i zasada nije poznato kako je Rumun svojim autom bio toliko blizu fabrike.

Ambasador Srbije u Bukureštu Branko Branković potvrdio je za Tanjug da je jedna srpska državljanka poginula u nesreći, a da se dve osobe nalaze u bolnici.

"Jedna osoba je poginula, a dve osobe se nalaze u bolnici, od kojih jedna ima vrlo ozbiljne povede glave, a druga je samo u šoku, bez ozbiljnih povreda", izjavio je Branković i dodao da su te informacije dobili iz bolnice, a da još čekaju objašnjenje od policije.

"U policiji obećavaju da će nam dati kompletan izveštaj što pre", rekao je Branković.

Inspekcija rada: Kompanija "Leoni" uputila 103 zaposlena na privremeni rad u svoju fabriku u Rumuniji. Zakon nije prekršen

Inspektori rada utvrdili su danas da je kompanija "Leoni" uputila 103 zaposlena na privremeni rad u svoju fabriku u Rumuniji, i taj postupak je sproveden u skladu sa Zakonom o upućivanju zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo, saopštilo je danas Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Jedna žena iz Srbije je poginula, a još dve naše državljanke su povređene kada je jedan vozač izgubio kontrolu nad svojim vozilom i uleteo kolima u krug fabrike "Leoni" u Piteštiju, u Rumuniji.

Radnice su angažovane ugovorom na određeno vreme kod poslodavca "Leoni" d.o.o. Prokuplje, a aneksom ugovora o radu su upućene na privremeni rad u inostranstvo od 6. marta do 2. maja 2017. godine.

Poslodavac je, u skladu sa propisima, 7. marta obavestio Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja o upućivanju zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo.

Utvrđeno je da su povređene radnice osposobljene za bezbedan i zdrav rad na radnom mestu na kom su bile angažovane.

U saopštenju se kaže da će Inspektorat za rad od rumunske inspekcije rada zatražiti informaciju o utvrđenoj odgovornosti i preduzetim merama povodom tragične nesreće u fabrici "Leoni" u Piteštiju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.