Porađaju se, love i žive na moru: Bajau narod koji nije dostojan kopna (FOTO)

Izvor: Kurir, 10.Okt.2015, 21:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porađaju se, love i žive na moru: Bajau narod koji nije dostojan kopna (FOTO)

Njihovi čamci koji više liče na kanue izrađeni su od trske a većina dece već sa osam godina počinje da se bavi ribolovom. Mnogi mališani su čak i rođeni u ovim čamcima jer mnoge porodice koje nemaju kuću, žive u ovom prevoznom sredstvu.

Bajau narod, morski nomadi i izbeglice sa Filipina koji žive u blizini obala Bornea, jedni su od retkih naroda koji su "osuđeni" da ceo život provedu na moru. Iako ih nijedna od okolnih država nije prognala, isto tako ih i ne prihvataju, piše Newsweek. Život na moru je pre svega izbor Bajau naroda koji žive u kućama od trske koje su iznad nivoa mora izdignute drvenim stubovima.

Autor: Foto: Profimedia

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.