NOVI SAD: Budući brucoši tužili Pravni fakultet

Izvor: Kurir, 10.Dec.2015, 14:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOVI SAD: Budući brucoši tužili Pravni fakultet

NOVI SAD - Nevladina organizacija Savez mađarskih učenika Vojvodine podnela je Višem sudu u Novom Sadu tužbu protiv Pravnog fakulteta u tom gradu zbog zaštite od diskriminacije, odnosno onemogućavanja studenata da polažu prijemni na maternjem jeziku.

U tužbi se navodi da je Pravni fakultet na prijemnom ispitu za upis u školsku 2015/2016 godinu, odbio da primeni Pokrajinsku skupštinsku odluku o polaganju prijemnog ispita na jezicima nacionalnih manjina, koja je usvojena >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << 8. aprila 2015. godine.

Učenici navode da je time ovaj fakultet povredio niz međunarodnih pravnih akata i unutrašnjih propisa i da je diskriminisao pripadnike mađarske nacionalne manjine, onemogućivši im da prijemni ispit polažu na maternjem jeziku.

Tužbom se traži da sud utvrdi čin diskriminacije, zabrani da se ona ponavlja i da se fakultet obaveže da primenjuje Pokrajinsku skupštinsku odluku. Kako se navodi u dopisu advokatske kancelarije, tužba je podneta 2. decembra, a sastavili su je pravni zastupnici tužioca, odnosno novosadski advokati Slobodan i Vladimir Beljanski. Mađarski jezik je u Vojvodini u službenoj upotrebi.

Autor: Beta,Foto: Nebojša Mandić

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Podneli tužbu protiv Pravnog fakulteta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Dec.2015

Nevladina organizacija Savez mađarskih učenika Vojvodine podnela je Višem sudu u Novom Sadu tužbu protiv Pravnog fakulteta u tom gradu zbog zaštite od diskriminacije, odnosno onemogućavanja studenata da polažu prijemni na maternjem jeziku...U tužbi se navodi da je Pravni fakultet na prijemnom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Savez mađarskih učenika tužio Pravni fakultet

Izvor: NoviSad.com, 11.Dec.2015, 10:31

Nevladina organizacija Savez mađarskih učenika Vojvodine tužila je Pravni fakultet jer im nije omogućeno da prijemni ispit, za školsku 2015/2016. godinu, polažu na maternjem jeziku..

Nastavak na NoviSad.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.