Kia Novo - koncept koji zaslužuje produkcijsku verziju

Izvor: B92, 06.Apr.2015, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kia Novo - koncept koji zaslužuje produkcijsku verziju

Kia je na domaćem salonu automobila u Seulu predstavila kompaktnu kupe-limuzinu, koncept Novo, koji pomera grancije dizajna kada je u pitanju ovaj korejski proizvođač.

Dok je automobilska javnost bila zaokupljena dešavanjima na sajmu u Njujorku, gde je svetsku premijeru imala nova Kia Optima

, sa druge strane sveta stiže vest o novom konceptu istog proizvođač koji je, stiče se utisak, znatno interesantniji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od pomenute limuzine.

Već samim svojim imenom koncept Novo nagoveštava da Kia želi da napravi stilska unapređenja koja bismo uskoro mogli da vidimo i na produkcijskim modelima.

Reč je o kompaktnom automobilu koji objedinjuje karakteristike sedana sa sportskom linijom kupea, uz blagu retro notu.

Iako je na prednjem delu zadržao prepoznatljivu masku, koju u Kiji vole da porede sa "tigrovim nosom", Novo donosi svež dizajn zahvaljujući novim farovima sa laserskom tehnologijom i izdignutom haubom.

Koncept ima proširene lukove blatobrana, i dodatke na pragovima, čime se naglašava sportski karakter automobila, dok zadnji deo podseća na američki "muscle car", uz specifičan zadnji branik koji u sebi krije simetrično postavljene trapezoidne završetke izuvnih cevi.

Zadnji par vrata se otvara u suprotnom smeru u prednjih, čime je olakšan pristup zadnjim sedištima, a kvake su efektno sakrivene u vratnim panelima, kao kod pojedinih lukusuznih modela.

Utisak da je reč o veoma uspešno dizajniranom automobilu, potvrđuje i skladan, minimalistički enterijer, sa kvalitetnim materijalima.

U kabini ima mesta za četiri putnika, a vozač većini funkcija može da pristupi pomoći "touch pad" komandi koje sa nalaze na dohvat ruke, na donjem delu centralne konzole.

Koncept nema klasičan centralni ekran osetljiv na dodir, kao što je to slučaj kod većine novih modela. Umesto toga, podaci se ispisuju pomoću 3D holograma, na mestu gde se inače nalazi "touch screen" displej.

Sa desne strane volana postavljen je čitač otiska prsta, na osnovu kog kompjuter identifikuje osobu koja se nalazi za upravljačem i automatski aktivira ranije izvršena i memorisana podešavanja karakteristična baš za tog vozača.

Za pogon je upotrebljen četvorocilindrični 1.6 litarski turbo-benzinac nepoznatih specifikacija, koji je uparen sa nedavno predstavljenim sedmobrzinskim automatskim menjačem sa dva kvačila. Snaga se prenosi na prednje točkove.

Kia Novo postavljena je na 20 inčne alu felne i specijalne niskoprofilne gume sa smanjenim otporom kotrljanja i nižim nivoom buke.

Na žalost, kompanija je u saopštenju jasno navela da produkcijska verzija nije u planu.

Ipak, u Kiji dodaju da će "nastavi tradiciju po kojoj serijske Kije imaju sličnost sa konceptima koji im prethode".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Koncept koji zaslužuje produkcijsku verziju

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Apr.2015

SEUL - Kia je na domaćem salonu automobila u Seulu predstavila kompaktnu kupe-limuzinu, koncept Novo, koji pomjera granice dizajna kada je u pitanju ovaj korejski proizvođač...Dok je automobilska javnost bila zaokupljena dešavanjima na sajmu u Njujorku, gdje je svjetsku premijeru imala nova Kia Optima,...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.