ALKOHOLISANI, STOP: Slovenci smislili kako će da spreče pijane vozače da voze

Izvor: Kurir, 12.Feb.2016, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ALKOHOLISANI, STOP: Slovenci smislili kako će da spreče pijane vozače da voze

Prema izmenama zakona o sigurnosti saobraćaja, Slovenija će još ove godine predvideti ugradnju posebnih elektronskih naprava koje blokiraju pokretanje motora ako vozač u organizmu ima nedopuštenu količinu alkohola, najavio je slovenački ministar prometa Peter Gašperšič.

Ministar je izmenu najavio na seminaru o mogućnostima smanjenja nesreća u saobraćaju povezanih s konzumacijom alkohola.

Seminaru je prisustvovala i poverenica Evropske komisija za transport >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Violeta Bulc koja je na parkiralištu pred zgradom parlamenta izvela demonstraciju takve naprave, tzv. "alkoholne brave".

Ona je sela za upravljač kamiona marke "volvo" s ugrađenom napravom, ali je uspela da ga upali tek pošto je u alkotester potvrdio da nije u alkoholisanom stanju.

Na tržištu će uskoro biti više takvih sistema, što je u skladu s politikom sigurnosti u saobraćaju koji sprovodi Evropska komisija, rekla je.

Za sada, zakon dopušta ugradnju "alkoholnih brava" u sedam evropskih država, a to već sprovode Švedska, Velika Britanija, Holandija i Finska. Što je zanimljivo, upravo te zemlje su prema nekim istraživanjima najsigurnije evropske države kada je reč o saobraćaju.

"Alkohol je veliki uzročnik nesreća i smrtnih slučajeva, a sadašnje mere suzbijanja nesreća nisu dovoljne", rekla je Bulc.

Za sada, obavezna upotreba takvog načina kontrole stanja vozača predviđena je samo u okviru rehabilitacijskih programa za alkoholisane vozače "povratnike" i za posebno osetljive kategorije kao što su vozači teretnih vozila ili školskih autobusa.

Ipak, postoje mišljenja da će se trend alkotestiranja problematičnih vozača postupno širiti i na druge kategorije.

Na evropskim putevima svaki dan u saobraćaju umre 70 ljudi, a za četvrtinu od 26.000 koliko ih pogine svake godine odgovoran je alkoholisani vozač, najčešće muškog pola.

(N1)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.