Izvor: Radio 021, 03.Maj.2019, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VAR u Srbiji: Od poređenja sa Hagom do poželjnog instrumenta

Mesecima unazad raspravlja se o uvođenju video tehnologije u profesionalni srpski fudbal, ali se postavlja pitanje da li je ova ideja realna ili se radi samo o maštanju čelnika domaćeg šampionata.

VAR tehnologija prvi put na nekom velikom takmičenju primenjena je prošlog leta u Rusiji na Mondijalu. Srbija je učestvovala na velikom takmičenju posle osam sušnih godina i odmah je na startu savladala Kostariku. Posle prva tri boda za javnost u Srbiji sve je bilo moguće, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << prolazak grupe, a onda ko zna gde bi bio kraj.

Ipak, došlo je drugo kolo i utakmica sa Švajcarcima u Kalinjingradu. Povela je Srbija već posle pet minuta preko Mitrovića, a onda, sećaju se svi, golove zabijaju Džaka i Šaćiri i ruše snove fudbalske nacije. Međutim, poraz je ostao u senci suđenja arbitra Briha i VAR-a. Očigledan penal za Srbiju nije dosuđen. Gledao je Feliks Brih i u ekran kraj terena, ali "nije video" da srpskog reprezentativca obaraju dvojica Švajcaraca.

Nakon tog meča selektor reprezentacije Mladen Krstajić proklamuje: "Nekada prokleti Hag, a danas u fudbalu VAR". To je sumiralo sumnjičavost ljubitelja fudbala u Srbiji prema ovoj tehnologiji, ali planovi superligaša kažu da bi ona mogla da se primenjuje i u domaćem prvenstvu.

Na februarskoj sednici Fudbalskog saveza Srbije i Zajednice srpskih Superligaša doneta je odluka da video tehnologija bude uvedena u Superligu od sezone 2021/2022. To bi trebalo da predstavlja digitalnu pomoć fudbalskim sudijama pri donošenju odluka o crvenim kartonima, penalima, golovima i ofsajdima.

Inicijativu za uvođenje ove tehnologije predvodili su predstavnici Fudbalskog kluba "Partizan" koji smatraju da je Srbiji potrebno regularnije prvenstvo. Kao rezultat sastanka formirana je radna grupa koju će činiti jedan predstavnik "crno-belih" i četvoročlana komisija sačinjena od članova Fudbalskog saveza Srbije.

 Foto: YouTube/ FIFA

Predsednik sindikata fudbalera "Nezavisnost" Mirko Poledica smatra da je za instalaciju ove tehnologije u Srbiji potrebna ozbiljna priprema. On navodi da bi ona bitno uticala na regularnost takmičenja, ali da domaći klubovi imaju većih problema, pogotovo po pitanju infrastrukture i finansija.

"Sigurno je da bi uvođenje VAR-a smanjilo tenzije, pošto se kod nas uglavnom nakon završenih utakmica više prica o suđenju nego o samom fudbalu. Ovaj projekat je veoma skup i ne može se instalirati bez ozbiljne strategije", navodi za 021.rs predsednik sindikata fudbalera.

Poledica dodaje da bi realizacija ove ideje predstavljala ozbiljan zadatak za naš fudbal, ukoliko se u obzir uzme ekonomsku situacija najboljih domaćih klubova.

"Klubovi nemaju novca, procena je da bi instalacija VAR tehnologije naše klubove koštala oko dva i po miliona evra. To je veliki izazov za nas jer smo mi ipak siromašna zemlja, ali nadam se da ćemo nači konkretno rešenje”, poručuje naš sagovornik.

Fudbalska javnost takođe sumnja u sposobnosti Superligaša da ostvare svoje planove koji se tiču modernizacije suđenja. Sportski novinar Milutin Vujičić veruje da je VAR tehnologija neophodna, ali se plaši da srpski timovi nemaju potrebnu finansijsku moć za realizaciju tog projekta.

"Neminovost je da VAR tehnologija zaživi u fudbalu, ali nisam siguran da li je Superliga Srbije i dalje spremna za to. Problem su na prvom mestu finansije. Klubovi nemaju dovoljno novca ni da isplate fudbalere, a kamoli da instaliraju nešto slično ovome. Istovremeno, problem je i infrastruktura na stadionima, uslovi su katastrofalni i mnogi klubovi nemaju prostor gde bi uopšte postavili kamere i ostalu potrebnu aparaturu", objašnjava novinar portala Mondo.

Foto: YouTube/ FIFA

Predlog Fudbalskog kluba "Partizan" je usvojen iako su čelnici domaćih klubova bili podeljeni po pitanju modernizacije domaćeg prvenstva. PR menadžer Fudbalskog kluba Vojvodina Miloš Subotin kaže za 021.rs da bi VAR pomogao regularnosti, ali sumnja u sprovođenje ove ideje u zakazanom roku.

"Nesumnjivo je da je VAR tehnologija budućnost fudbala i da je pitanje momenta kada će sve lige na svetu prihvatiti ovaj vid modernizacije. Znate i sami kako kod nas stvari funkcionišu i da se često dešava odlaganje po raznim pitanjima, pa je samim tim moguće da će i VAR doći sa zakašnjenjem. Ako to ne bude za dve sezone, onda za tri, četiri, ili možda pet godina sigurno", iskren je predstavnik novosadskog kluba.

Uprkos negodovanjima ljubitelja fudbala koji smatraju da video suđenje oduzima "čar" fudbala i da vodi ka komercijalizaciji i robotizaciji igre, stručnjaci misle da VAR ipak nikada neće isključiti ljudski faktor iz ovog sporta. Vujičic smatra da ova tehnologija olakšava posao sudijama, ali da je i dalje sve u njihovim rukama.

"Video tehnologija neće doneti potpunu regularnost takmičenja, jer je ona i dalje u rukama sudija. Oni su dobili samo jedno oruđe kako bi mogli bolje da sprovode odluke, ali je opet sve na njima i na njihovoj edukaciji", zaključuje Vujičić.

Video tehnologija već se koristi u Ligi šampiona, a nekoliko najjačih evropskih liga najavilo je njeno uvođenje u sledećoj sezoni. Ipak, domaće prvenstveno je daleko od "najjačih evropskih liga", kako po samom kvalitetu fudbala koji se igra na stadionima, tako i po pitanju same opremljenosti stadiona, zbog čega svaki skepticizam u vezi sa skorim uvođenjem VAR-a u srpski fudbal deluje opravdano.

Autor: Marko Jović - student novinarstva na Filozofskom f

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.