Izvor: Tech-Lifestyle.com, 28.Jun.2016, 12:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TEMA MESECA: Televizomanija – Nestvarno dobra slika

Događaji vezani za fudbal imaju veliki uticaj na tržište televizora. Prilikom velikih takmičenja, tržište poraste od 30% do 50%. Naročito zato što prelazak na DVB-T HD daje dodatni razlog za kupovinu. Prema istraživanju sajta EasyPanel Purch, koji objavljuje high-tech novosti, 12% Francuza želi da promeni svoj televizor, a slične su želje i u ostatku Evrope.
Oni će tražiti Ultra HD TV (UHD ili 4K). Uprkos relativno visokoj ceni – od oko 600 evra, što je dvostruko više nego cena prosečnog TV-a sa ravnim ekranom – predviđa se da bi UHD modeli mogli da zahvate više od 20% televizora koji budu prodati u 2016. godini.
Mnogo specijalnih ponuda
Prodaja ultra high-definition televizora bi trebalo da se udvostruči ove godine u poređenju sa 2015-om, rezultati su istraživanja koje je sproveo Gfk, i iznosiće oko 1.2 do 1.5 miliona komada. Kod najvećih marki kao što su Samsung, Sony, LG, ili Panasonic, većina postojećeg asortimana se sastoji od UHD modela. Još jedan jak razlog da se veruje u uspeh Ultra HD ekrana je taj što su se oni prvi put pojavili 2004. godine, pa je došlo vreme za njihovu širokui primenu. Preležali su „dečje“ bolesti i sada je to zrela tehnologija.
Osam utakmica predstojećeg Eura će biti prenošene uživo u UHD rezoluciji. Pretplatnici servisa Netflix već mogu da gledaju UHD serije kao što su Marco Polo, sense8 ili Daredevil. YouTube takođe ima 4K. France Télévisions prenosi Roland Garros u ultra high definition rezoluciji, a prvi UHD Blu-ray diskovi su počeli da se prodaju u aprilu. Za gledanje filmova u Blu-Ray UHD rezoluciji, nije potrebna nikakva posebna konekcija.
To je malo, ali UHD TV imaju funkciju „upscaling-a“ (povećavanja rezolucije): oni mogu da rezoluciju sadržaja koji gledate povećaju na high definition standard. Kada je izvor sadržaja Blu-ray ili neki HD digitalni izvor, to je veoma efikasno.
U obzir su uzeta dva glavna parametra: raspoloživi budžet i veličina ekrana. Cene ovih modela kreću od oko 600 evra. Veći televizori su skuplji.
UHD, rezolucija koja je četiri puta finija od Full HD-a. To znači više piksela, više detalja, ali razlika je vidljiva samo na velikim ekranima. Ispod ekrana od 55 inča (140 cm) – što je najbolje prodavana veličina UHD modela – Ultra high definition se ne koristi mnogo.
U ovom slučaju, možete da se odlučite i za neki Full HD model sa dobrim kvalitetom slike. Na ovom području LCD ekrani su napravili ogroman napredak. Modeli sa oznakom „HDR“ (High Dynamic Range) koriste tehnologiju koja im daje prirodniju sliku, bolji kontrast i življe boje.
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na Tech-Lifestyle.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tema meseca: Panasonic – HDR i UHD revolucija

Izvor: Tech-Lifestyle.com, 28.Jun.2016

Panasonic je predstavio novu liniju 4K Pro Ultra HD televizora a glavni su im aduti 4K rezolucija, HDR prikaz slike i jedna od najboljih Smart TV platformi. Nova linija donosi HDR performanse na svim modelima: DX900, DX800, DX780, DX750, DX730 i DX700.. Novi procesori za HDR iskustvo. Najvažniji deo...

Nastavak na Tech-Lifestyle.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Tech-Lifestyle.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Tech-Lifestyle.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.