Švajcarci pred start EURO: Ovo su naši novi Džake i Šaćiriji

Izvor: B92, 21.Jun.2023, 17:14

Švajcarci pred start EURO: Ovo su naši novi Džake i Šaćiriji

Multietnička sredina kakva je Švajcarska iznedrila je kroz fudbalski sistem nove potencijalne zvezde čiji su koreni sa Kosova.

Evropsko prvenstvo za uzrast do 21 godine kreće danas u organizaciji Rumunije i Gruzije, titulu brani Nemačka, Srbije nema na kontinentalnoj smotri, a velike nade u dobar rezultat polažu Švajcarci.

Reprezentacija koja beleži kontinuirana učešća na svim velikim takmičenjima, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << barem kada su seniori u pitanju, pokazuje da se dobro radi i u mlađim kategorijama. Iz te selekcije Švajcarci očekuju neka nova imena, jake adute i nosioce "A" tima, koji će jednog dana zameniti današnje vedete seniora Džaku, Somera, Šaćirija i ostale.

Zanimljivo, i u mladoj selekciji koja će prvi meč na Euru odigrati u četvtak sa Norveškom, igraju fudbaleri čiji su koreni sa Kosova - čak četvorica.

U pitanju su golman Amir Sajipi (22, Lugano), vezni fudbaler Ardon Jašari (20, Lucern), vezni igrač Bledian Krasnići (21, Vil) i najveći potencijal među njima Kastriot Imeri (22, Jang Bojs).

Imeri je inače prošle sezone iz Serveta prešao u Jang Bojs za 4 miliona evra i u njega Švajcarci polažu najveće nade.

"Fudbaler koji je dostigao transfer rekord Jang Bojsa ima sve što je potrebno da sam rešava utakmice. Ako na Evropskom prvenstvu ispolji svoj puni potencijal, trebalo bi da završi u tefterima velikih klubova", pišu Švajcarci o Imeriju.

Za Jašarija i Imerija švajcarski mediji kažu, puni nade, da su "novi Džaka i Šaćiri" švajcarske reprezentacije.

Nijedan od pomenutog kvarteta nije izabrao dres reprezentacije Kosova iako su imali to pravo, već Švajcarsku u kojoj su svi oni rođeni.

Na spisku selektora mlade selekcije su još dvojica fudbalera sa ovih prostora, u pitanju su Filip Stojilković, napadač Darmštata, čiji su roditelji Srbi, i Bećir Omeragić (otac iz Dervente, majka iz Prijeora).

Obojica su rođena u Švajcarskoj i predstavljaće tu državu u nastavku svoje reprezentativne karijere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.