Šta posle upozorenja Platinija?

Izvor: Politika, 25.Feb.2011, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta posle upozorenja Platinija?

Slučaj „Đenova” poslednje je upozorenje. – Na potezu državni organi i pravosuđe

Obraćanjem predsedniku Tadiću, zbog nasilja na fudbalskim utakmicama, predsednik Evropske fudbalske unije Mišel Platini je „vratio loptu u naš teren” i sada je pitanje kako će srpski državni organi i pravosuđe da odigraju. I ne samo oni. Za rešavanje problema nereda na sportskim utakmicama, kako kaže Dejan Šuput, direktor Udruženja za razvoj sportskog prava u Srbiji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << potrebna je javna kampanja.

– Slobodno mogu da kažem da smo i kod ovog poslednjeg incidenta u Đenovi, kao i u nekim prethodnim, dobili „popust” da se tako izrazim. UEFA je progledala kroz prste i Srbiji i Fudbalskom savezu Srbije. Evropska fudbalska unija je odavno mogla da nas kazni suspenzijom, ali nije. Mislim da nam je slučaj „Đenova” bilo poslednje upozorenje. Moram da kažem da smo imali sreće što su čelnici UEFA bili raspoloženi da nam izađu u susret, odnosno da nas ne kazne drastično, iako su mogli. Ako se desi neki novi incident poput onog u Italiji, siguran sam da će nas isključiti iz međunarodnih takmičenja – objašnjava Šuput.

Upitan da li smatra da je UEFA, zaista, toliko ozbiljna u pogledu kazni u slučaju da se Srbija ne obračuna sa izgrednicima među navijačima, Šuput odgovara potvrdno.

– Kažnjavali su do sada i druge države, pa ne vidim zašto bi Srbija bila izuzetak. Ukoliko se to desi, srpski sport će snositi velike posledice. Kada ste isključeni iz međunarodnih takmičenja, automatski ste osuđeni na to da vam taj sport nazaduje. Upravo su ta međunarodna takmičenja pravo merilo vrednosti našeg sporta. Bez njih naše lige bi imale malo smisla – navodi naš sagovornik.

I problem i pitanje njegovog sankcionisanja u slučaju incidenata navijača su, kaže Šuput, stari. Opet može da se raspravlja o tome da li državni i pravosudni organi svoj posao obavljaju efikasno i preduzimaju li sve preventivne mere da bi sprečili i zaustavili nerede na sportskim takmičenjima.

– Mislim da te ljude ne treba samo kažnjavati već i razgovarati sa njima. Siguran sam da je potreban razgovor državnih organa i navijača. Ne treba ignorisati način na koji su navijači Partizana reagovali na izricanje presude okrivljenima za ubistvo Brisa Tatona, odnosno Zvezdini u slučaju Uroša Mišića. Mislim da je loše da država i njeni organi okreću glavu od tog problema – mišljenja je Šuput.

„Ujedinjenje” navijača Zvezde i Partizana našeg sagovornika uopšte ne čudi. Kaže da su se oni, kao grupe, i dužni i nedužni našli pod velikim pritiskom, ali i da je činjenica da su se „kola slomila na njima”.

– Nisu oni jedini koji su odgovorni za situaciju u kojoj smo se našli. Definitivno je odgovor na državi koja je godinama okretala glavu od problema u sportu. Siguran sam da se navijači nisu ujedinili da bi „ratovali” protiv policije, nego da su to uradili da bi zajedno pokušali da zastupaju svoja prava. To ujedinjenje nisam shvatio kao poziv na borbu protiv države – kaže na kraju direktor Udruženja za razvoj sportskog prava u Srbiji.

M. Derikonjić

-----------------------------------------------------------

Navijački grafiti

Nezadovoljstvo izrečenim kaznama za ubistvo Brisa Tatona, navijači Partizana, demonstrirali su i ispisivanjem grafita, na različitim lokacijama. Fasade zgrada osvanule su ispisane crnim sprejom, a sadržaji grafita su različiti: „Sloboda za grobare”, „Pravda za Prelu”, „Zar je ovo pravo koje uče studenti?”, „Istina za grobare”, „Vratite smrtnu kaznu”, „Borba za pravdu”, „Vostani Serbie, davno si zaspala”, „Pravda i za sve vama ne treba, Urošu je potrebna”, „Slomite laži, nesalomivi”, „Ne dajte se braćo naša, sa vama smo do pobede”…

objavljeno: 26.02.2011
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

UEFA traži da ne puštamo huligane da izađu iz zemlje

Izvor: Blic, 25.Feb.2011

UEFA je zatražila od Srbije da obezbedi efikasan mehanizam koji će omogućiti da huligani ne mogu da putuju izvan zemlje i dolaze na sportske terene drugih država, saznaje “Blic”. U dokumentu koji je predsednik UEFA Mišel Platini dostavio vlastima traži se da Vlada u saradnji sa fudbalskim organizacijama...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.