Srpski takmičarski program na Beldoksu

Izvor: Blic, 07.Maj.2014, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski takmičarski program na Beldoksu

Izabrani su dokumentarci domaćih autora koji će biti prikazani u okviru takmičarskog programa i koji će biti u trci za nagradu od 100.000 dinara. Festival Beldoks biće svečano otvoren u četvrtak 8. maja u 19h u Sava Centru, projekcijom filma ''Fudbalski trener Zoran i afrički tigrovi''. Mladen Vušurović

- U zemlji koja se praktično nalazi na ivici bankrota, izdvajanja za kulturu svakako ne mogu biti pozamašna. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Dokumentarni film, međutim, nikada nije bio na listi prioriteta, a aktuelna ekonomska situacija je budžetsko finansiranje istih učinila krajnje sporadičnim i nedovoljnim - sa očiglednom zabrinutošću tvrdi Mladen Vušurović, osnivač i direktor festivala.

On napominje da se upravo zato pojavila potreba da se domaći autori na izvestan način zaštite i predstave u posebnom, za njih skrojenom programu.

- Svrha ovog festivalskog segmenta je da prikaže mogućnosti i domete srpske produkcije, ali i da samim autorima pomogne da se promovišu, profilišu, pa čak i da zauzmu prestižnije mesto na međunarodnoj sceni. Nagradu, naravno, ne treba shvatati previše kompetitorski. Ona je uvedena kao jedan mali, dodatni podsticaj za zalaganje i za istrajnost u ovom plemenitom i društveno-korisnom stvaralaštvu, koje u našoj sredini, bez obzira na očigledne pomake nabolje, još uvek ostaje nedovoljno vrednovano - kategoričan je Vušurović.

Dokumentarni film bi, po mišljenju direktora Beldocsa, u bliskoj budućnosti mogao postati najuticajniji domaći brend i promoter srpske kulture u inostranstvu:

Rame uz rame sa Novakom Đokovićem!” Tri naša dokumentarca, lansirana na prošlogodišnjem izdanju festivala Beldocs - „Anplagd“, „Dragan Wende“ i „Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo“ - nastupila su na preko stotinu filmskih smotri širom sveta, uključujući i one najprestižnije: CPH Dox u Kopenhagenu, IDFA u Amsterdamu i Hot Docs u Kanadi.

U okviru Srpskog takmičarskog programa ove godine će biti prikazano devet ostvarenja. „Granice koje nestaju“ Ive Radivojević predstavlja internacionalno zapaženu priču o izbeglicama na Kritu, jedinstvenu po liričnom, introspektivnom tretmanu politički relevantne teme.

„Živan pravi pank festival“ Ognjena Glavonjića govori o tvrdoglavom entuzijasti čiji subkulturni aktivizam počinje da povezuje selo Tomaševac sa svetom.

„Bili smo prvaci sveta“ Ivice Vidanovića promoviše košarku kao „najbolji jugoslovenski proizvod“, podsećajući nas na legendarnu repezentaciju iz sedamdesetih, ali i na one koji su im prethodili.

„Bicikli pričaju priče“ Milana Lisice kroz šest zanimljivih sižea predstavlja šest ljubitelja ovih dvotočkaša iz šest različitih evropskih zemalja.

„Lav s onoga svijeta” Marka Cvejića portretiše „savremenog sveca, proroka moderne Srbije, ideološkog i moralnog emigranta, cirkuzanta i zabavljača” – magistra bele magije Lava Geršmana. „2 & 2” Vladimira Perovića na nivou jednostavne hronike beleži susret i interackiju krajnje različitih parova, sa potpuno drugačijim socijalnim zaleđem.

“Kad ti tata kupi slona” Marije Žižović pripoveda o odrastanju sedmogodišnje Malene: ona pohađa osnovnu školu, ali istovremeno vežba i nastupa na sceni, uz perspektivu da nasledi upravljanje cirkusom u koji je svoj život utkalo sedam ranijih generacija njene porodice.

„Pogrebnik” Dejana Nikolića prati izvesnog Batu, zaposlenog u pogrebnom preduzeću svog tasta, dok dovozi preminule gasterbajtere iz inostranstva nazad u otadžbinu.

I na samom kraju, „Inercija prošlosti” Dejana Vražalića istražuje događaje vezane za 27. mart 1941, pokušavajući da poveže tadašnju političku situaciju sa ovom u kojoj se Srbija danas nalazi.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srpski trener koji je osvojio fudbalski svet

Izvor: B92, 07.Maj.2014

Dokumentarni film “Fudbalski trener Zoran i afrički tigrovi” britanskog reditelja Sema Bensteda otvoriće 8. maja (19h) u Sava centru sedmi Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs...Zoran Đorđević je proslavljeni fudbalski ambasador Srbije koji je s velikim uspehom predstavljao srpski...

Nastavak na B92...

Vodimo vas na otvaranje Beldoksa

Izvor: Blic, 08.Maj.2014, 13:21

Večeras počinje sedmo izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma - Beldoks. U 19 sati u Sava centru festival počinje projekcijom filma ''Fudbalski trener Zoran i africki tigrovi''. Kadar uz filma "Fudbalski trener Zoran i tigrovi"..Film prati srpskog fudbalskog trenera Zorana Đorđevića...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.