Spremaju se za haos; Putinovi prijatelji tajno prave privatnu vojsku: Novi Vagner na pomolu?

Izvor: B92, 05.Mar.2024, 19:14

Spremaju se za haos; Putinovi prijatelji tajno prave privatnu vojsku: Novi "Vagner" na pomolu?

Ruski oligarsi Arkadij i Boris Rotenberg odlučili su da stvore privatnu vojsku, sličnu Vagner grupi Jevgenija Prigožina, koju čine fudbalski huligani.

Ovu informacuju je objavio ruski lokalni istraživački sajt.

Braću Rotenberg, prijatelje iz detinjstva i bliske saveznike ruskog predsednika Vladimira Putina, upoznao je sa bataljonom Espanjola, paravojnom grupom krajnje desnih fudbalskih navijača, Viktor >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Šendrik, šef bezbednosne službe Ruskih železnica, koji sponzoriše grupu.

"Espanjolu su stvorili navijači, uglavnom Spartaka (fudbalski klub). Zatim su Rotenbergovi došli sa idejom da preuzmu PMC (privatna vojna kompanija) pod svoju kontrolu“, rekao je jedan izvor za "Important Stories", nezavisnu rusku publikaciju.

"Mnoge velike kompanije trenutno stvaraju svoje privatne vojske, a braća su htela da stvore svoju privatnu vojsku na bazi Espanjola", naveo je izvor.

Ruske kompanije i državne agencije finansirale su desetine grupa pseudo plaćenika koje se sada bore u Ukrajini, izvestila je Meduza, nezavisna novinska agencija na ruskom i engleskom jeziku.

Ovo uključuje bataljon Uran, koji podržava ruska državna svemirska korporacija Roskosmos, i jedinicu Sojuz, koju finansiraju državne kompanije Sberbank i Rosatom.

Uprava za obaveštajne poslove ukrajinskog ministarstva odbrane je takođe saopštila da Gasprom, državna energetska kompanija u Rusiji, radi na razvoju privatne vojne kompanije. U njemu se navodi da su planovi Gasproma inspirisani "primerom" koji je dala Vagner grupa, privatna vojna kompanija koju je osnovao pokojni Jevgenij Prigožin, koji je predvodio neuspelu pobunu i marš na Moskvu pre njegove smrti prošlog leta.

Braća Rotenberg postavila su Šendrika na čelo ove nove privatne vojske "jer je dugo radio u njihovoj službi bezbednosti", rekao je izvor za "Important Stories".

Šendrik je diplomirao na Pograničnom institutu ruskog FSB-a Golicino i služio je u jedinici Vimpel službe bezbednosti. Od 2016. godine obavlja funkciju šefa službe bezbednosti Ruskih železnica.

Espanjola je formalno deo Reduta, privatne vojne kompanije pod kontrolom ruskog ministarstva odbrane, izvestile su Important Stories.

Bivši general-potpukovnik američke vojske Mark Hertling upozorio je u martu 2023. da će privatne vojne grupe u Rusiji "doprineti haosu" ako Putinova vlada padne.

Hertling je to izneo na društvenoj mreži Iks, nekadašnjem Tviteru, dok je odgovarao Sergeju Sumlenom, stručnjaku za istočnu Evropu, koji je objavio: "Pojavljuju se izveštaji u ruskim društvenim medijima da kompanije poput Gasproma, Rosnjefta i drugih osnivaju svoje privatne vojne kompanije".

"Ruske elite se pripremaju za scenario vojnog poraza Rusije i vakuuma moći nakon toga", dodao je Sumleni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.