Spektakl na Vestfalenu: Monako i Orsato jači!

Izvor: Mondo, 12.Apr.2017, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spektakl na "Vestfalenu": Monako i Orsato jači!

Prva "Ja imam talenat" epizoda nije razočarala - počelo je velikim greškama sudija, iz kojih je Monako stekao prednost, posle čega je Tuhel sjajno reagovao i promenio tok utakmice, međutim... poslednju reč imali su Pišček, tj. Mbape.

Fudbal je jači od terorizma!

Nepuna 24 časa nakon što su blindirana stakla klupskog autobusa sačuvala živote fudbalera Borusije, u Dortmundu će biti odigran meč četvrtfinala Lige šampiona između dva najmlađa tima >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << u ovoj fazi takmičenja.

Ujedno, slobodno ćemo reći, između dva najtalentovanija tima u Evropi.

Od 18.45 na drastično obezbeđenom "Vestfalenu", počela je svojevrsna epizoda serijala "Ja imam talenat", a u glavnim ulogama, umesto bombi, metaka i eksera, biće Osman Dembele, Kilijan Mbape, Julijan Vajgl, Tomas Lemar i ostali.

Sve o napadu na igrače Borusije

U utorak uveče, svet je nemo pratio šta se događa u Dortmundu. Ispostavilo se da je namera terorista bila da poubijaju fudbalere Borusije na njihovom putu ka stadionu. Jezivo.

KRAJ: Borusija - Monako 2:3 (0:2).

Dva puta Dortmund je oštećen u razmaku od 20 minuta, jednom je pravda pobedila, jednom nije bilo kud, a onda su žuto-crni sami sebi "pucali u noge".

Prvo je arbitar Danijele Orsato dosudio penal zbog faula Sokratisa Papastatopulosa nad Kilijanom Mbapeom, koji je načinjen van šesnaesterca u 16. minutu, međutim Fabinjo je tada promašio ceo gol.

Kada je Borusija nastavila meč, Monako je brzo došao do lopte, usledila je kontra iz koje je Mbape butinom postigao pogodak na centaršut Tomasa Lemara, ali iz očiglednog ofsajda, koji je Lorenco Manjaneli morao da vidi i signalizira Orsatu.

Foto: Screenshot

Bilo kako bilo, Monako je poveo u 19, a u 35. minutu već je bilo 0:2.

Nakon što je Šinđi Kagava promašio zicer, kazna je bila gotovo momentalna. Ponovo je "pukla" odbrana Borusije na desnoj strani, gde bi trebalo da deluju Korej Ginter i Lukas Pišček, a Andrea Rađi pokazao da i kao štoper ume veoma neprijatno da centrira - tražio je kaptiena Radamela Falkaoa, imao tu sreću da Sven Bender izgubi ravnotežu i onda panično zakuca loptu glavom u svoju mrežu.

Tražio je momak faul koji nije trebalo ni da igra, već je uskočio umesto Marka Bartre, ali je Orsato već bio pokazao na centar. Drugi put.

Na kraju, treba reći da u sprintu "na" loptu kod centaršuta Rađija, Falkao jeste nehotice "potkačio" nogu Bendera i izbacio ga iz ravnoteže, što je direktno uticalo na to da mladi Nemac, koji je najveći deo sezone proveo povređen, reaguje kako je reagovao.

Trener "milionera" Tomas Tuhel kao da je jasno video u prvih 45 minuta šta ne štima i ko "visi" u njegovom timu, na pauzi je ostavio Bendera i kapitena Marsela Šmelcera, uveo dvojicu vezista, Nurija Šahina i vunderkinda Kristijana Pulišića, što je momentalno promenilo odnos snaga na terenu. I to drastično.

Pulišić je počeo da se šali sa Rađijem, a šanse da se ređaju, sve do 57. minuta, kada je savladan i Danijel Subašić.

Kao i kod oba gola Monaka, akcija Borusije tekla je po levoj strani, odakle je usledio centaršut u srce šesnaesterca, a kada je ceo "Vestfalen" očekivao da će Osman Dembele "hvatati" volej udarac levom nogom, sa "suludom" idejom pojavio se Pjer Emerik Obamejang i "škorpion" potezom uposlio Kagavu, koji je morao da "dribla" Subašića, a uradio je to tako što je asistirao Dembeleu za rutinski pogodak i 2:1.

Zaista, bilo je teško opisati kakav je PEO potez izveo...

Borusija je "preživela" izlazka Falkaoa pred Burkija, ali ne i Mbapea - 1:3 u 79. minutu, četiri minuta nakon što se "Tigar" obrukao u trenutku kada je mreža bila nebranjena.

Lukas Pišček "telefonirao" je prema Papastatopulosu, Mbape presekao tu loptu, istrčao sam pre golmana Borusije i savladao ga hlandokrvnim udarcem u gornji desni ugao. Kao da se radi o prijateljskom susretu...

Pet minuta kasnije - 2:3!

Ako je neko očekivao od Borusije da će se predati, prevario se. Otprilike kao da se ništa strašno nije dogodilo (a, i nije da nisu gubili već dva gola razlike), "milioneri" su nastavili tamo gde ih je Piščekova greška presekla, a Kagava podsetio svet fudbala da je i dalje đavolski dobar igrač.

Lažnjakom je izbacio čuvara iz igre i u 84. minutu vratio Be-Fau-Be na "minus 1".

Ostanite uz MONDO, pratićemo spektakl UŽIVO.

Borusija: Burki - Ginter (od 46. Šahin), Papastatopulos, Bender - Pišček, Kagava, Vajgl, Šmelcer (od 46. Pulišić) - Dembele, Gereiro – Obamejang.

Klupa: Vajdenfeler, Šahin, Mor, Pulišić, Merino, Paslak.

Trener: Tuhel.

Monako: Subašić - Ture, Glik, Žemerson, Rađi - Bernardo Silva (od 66. Dirar), Fabinjo, Mutinjo, Lemar - Mbape, Falkao.

Klupa: De Santis, Žorže, Dirar, Žermen, Kardona, Dijalo, Ndoram.

Trener: Žardim.

IZ MINUTA U MINUT:

90 - ŠANSA! PENAL? NIŠTA!

Ni gol, ni penal. Obamejang je bio ispred Glika na petercu, skočio je na "poklon" glavom, ali je prebacio loptu preko prečke sa svega četiri metara od statičnog Subašića. Stadion je tražio penal, jer je Poljak donekle "ušao" u telo brzom centaršutu, ali se Orsato nije oglasio.

84 - KAGAVA!

Borusija se ne predaje. Japanac je izveo fantastičnu fintu, "bacio" rivala "u nesvest" i onda rutinski pogodio mrežu - 2:3.

دورتموند 2 : 3 موناكو - هدف كاغاوا pic.twitter.com/GXYJHO8kSt

— UCL MEDIA (@UCL4ARMEDIA) April 12, 2017

79 - MBAPE ILI EMBAPE, SVEJEDNO!

Što nije Falkao, jeste tinejdžer koji već vredi preko 100 miliona evra. Presekao je nesiguran pas Piščeka prema Papastatopulosu, istrčao sam pred Burkija i plasirao loptu u gornji desni ugao gola, kao da se radi o partiji fudbala ispred zgrade.

Kakva hladnokvrnost. Bravo, "mali".

دورتموند 1 : 3 موناكو - هدف مبابي الثاني pic.twitter.com/9ePn7gfteR

— UCL MEDIA (@UCL4ARMEDIA) April 12, 2017

75 - FALKAO!?

Da li je moguće da je "Tigar" ovo promašio? Lemar je po navici pogledao, video gde je njegov saigrač i "pogodio" ga je u stopalo, Falkao je primivši loptu praktično predriblao Burkija, koji je pratio akciju ali se našao u "nekošenom", a onda... kada su svi očekivali 1:3, Falkao je prebacio prazan gol.

دورتموند 1 : 2 موناكو - هجمة فالكاو pic.twitter.com/nXC1eJsfs2

— UCL MEDIA (@UCL4ARMEDIA) April 12, 2017

57 - GOL! GOL!

Dembele je dao gol na asistenciju Kagave, ali... Ali, šta je uradio Obamejang pre toga!? Pogledajte...

دورتموند 1 : 2 موناكو - هدف ديمبيلي pic.twitter.com/dWH8QlOdoA

— UCL MEDIA (@UCL4ARMEDIA) April 12, 2017

52 - GLIK!

Fantastična intervencija poljskog štopera, posle druge opasne akcije preko Pulišića, koji šali sa Rađijem na desnom krilu.

48 - Kako će igrati Dortmund u drugom delu? Definitivno sa četvoricom "pozadi" i još dvojicom u veznom redu - Šahinom i Pulišićem.

47 - DEMBELE!

Orsato je kaznio start Žemersona na Obamejanga iako lopta nije stigla do centarfora domaćih. I bila je to ispravna odluka. Međutim, Dembele je nekontrolisano šutirao "sa kapice".

46 - Možda smo očekivali jednu, ali ne i dve izmene. Tuhel je odlučio da nema šta da se čeka: Pulišić i Šahin umesto Šmelcera i Bendera. Jasno vam je KOLIKO je ovo ofanzivno.

45+1 - POLUVREME

35 - (AUTO)GOOOOL!

Šta radi Borusija!? I kada sudije ne greše, greše domaći. Na centaršut Rađija s leve strane, Bender je panično reagovao i zatresao svoju mrežu ispred Falkaoa. Tražio je Nemac faul, tvrdeći da ga je kapiten Monaka sapleo i nije da nije bio u potpunosti u pravu. Falkao jeste okrznuo po nozi Bendera, ali jedva primetno, tako da ne možemo reći da je Orsato ovog puta pogrešio.

دورتموند 0 : 2 موناكو - هدف بيندر في مرماه pic.twitter.com/Bv644tfiRV

— UCL MEDIA (@UCL4ARMEDIA) April 12, 2017

30 - KAGAVA!

Druga velika šansa Borusije na utakmice. Ginter je na desnoj strani zaludeo Rađija, koji će kao štoper na mestu levog beka svakako bit meta žuto-crnih, usledio je savršen pas na penaltik ka usamljenom Japancu, koji je šutirao iz prve neprecizno. Mada, teško je reći da je to bio "šut".

دورتموند 0 : 1 موناكو - فرصة كاغاوا pic.twitter.com/4S4nbOHWX9

— UCL MEDIA (@UCL4ARMEDIA) April 12, 2017

29 - Pogledajte...

¡Gooool del Mónaco! Mbappé pone el 1 - 0 vs. Borussia Dortmund. Debió ser anulado por posición adelantada. #UCLpic.twitter.com/NHgXisGZjN

— Walter Estigarribia (@EstigarribiaPy) April 12, 2017

19 - GOL! IZ OFSAJDA!

Dok smo u prethodnom unosu kucali da je "pravda na neki način zadovoljena", Monako je postigao neregularan gol. Previše otvorena Borusija izložila je sebe opasnosti drugi put u minut, dva, "sevnula" je prepoznatljiva kontra Žardimovog tima, čovek sa nišanom u levoj nozi, Lemar, uputio je savršen centaršut za Mbapea, koji je butinom uspeo da ugura loptu u mrežu iza Burkijevih leđa, ali ostaje nejasno kako Manjaneli, kao pomoćnik, pa i Orsato, koji je bio blizu, nisu videli da je tinejžd senzacija celim telom bila iza poslednjeg igrača odbrane Borusije.

Ovo čak nije bio ni previd iz kategorije "uh, pa teško je bilo videti u sekundi..."

18 - Inače, penala nije trebalo da bude jer je Papastatopulos počeo da povlači Mbapea van kaznenog prostora, a u tim situacijama gleda se gde je nedozvoljeni start načinjen, ne gde je igrač pao. Na neki način, pravda je zadovoljena.

17 - FABINJO!?

Gol na fudbalskim terenima širok je 7,32, a visok 2,44 metara. Brazilac ga je prmašio celog.

A, i da je bio precizan, Burki je "pogodio" stranu i postojala je šansa da odbrani ovaj udarac.

دورتموند 0 : 0 موناكو - ركلة الجزاء الضائعة من فابينيو pic.twitter.com/nADJr3qrRW

— UCL MEDIA (@UCL4ARMEDIA) April 12, 2017

16 - NIŠTA, NIŠTA... PENAL!

Monako praktično nije ni imao loptu u nogama od početka, a onda - penal! "Usein" Mbape pobegao je Papastatopulosu, on ga je malo usporio rukama, mladi Francuz odmah je pao, a Orsato pokazao na belu tačku bez da je sačekao i sekund.

12 - Pored Bartre, koji je trebalo da bude spreman za ovaj meč, Tuhel nije mogao da računa na Rojsa, što više nije novost, kao i Gecea, Širlea i Durma. Praktično su sva četvorica, da su zdravi, mogli da budu starteri, ali Tuhel zaista ima kadar koji je veoma talentovan i "širok", tako da uprkos velikom broju povreda uvek može da sastavi opasnih 11.

11 - OBAMEJANG!

Prva šansa na utakmici i to "niotkud". Be-Fau-Be je pokazao da svaki pas u prostor za Obamejanga može da bude koban po rivala. Proigrao ga je Pišček, jedan od najtraženijih napadača Evrope istrgao se Žemersonu i iskosa sa desne strane "pucao" pod prečku... preko gola!

دورتموند 0 : 0 موناكو - تهديد أول من أوباميانغ pic.twitter.com/NxTTw2LJx6

— UCL MEDIA (@UCL4ARMEDIA) April 12, 2017

9 - Sastaju se dva veoma ofanzivna i efikasna tima. Monako je ove sezone postigao čak 130 golova, što su brojke koje su teško dostizali Barselona i Real Madrid na vrhuncu snage.

5 - Da... Dakle, Dortmund sa trojicom pozadi, gde Bender menja sinoć operisanog Bartru, koji je u napadu na bus Borusije doživeo teške posekotine ruke i zgloba, dok je Žardim uprkos izostanku trojice startera (Mendi i Sidibe povređeni, Bakajoko suspendovan) odlučio da ostane u 4-4-2 postavci, gde je Ture zamenio Sidibea na desnoj strani, a standardni štoper Rađi zaigrao umesto Mendija na levoj. Mutinjo je uskočio u startnih 11 umesto Bakajoka.

1 - POČEO JE MEČ!

18:35 - Nejasno je u kojim će formacijama početi Tuhel i Žardim. Zanimljivo, kada pogledate osnovne pozicije startera u oba tima, deluje kao da še Borusija igrati sa četvoricom "pozadi", a Monako sa trojicom. Međutim, novinari koji prate jedne i druge, "poslagali" su nemački tim u formaciju 3-4-3, sa defanzivnim vezistom Benderom na mestu štopera, a francuski tim u 4-4-2, sa desnim bekom Fabinjom na mestu defanzivnog veziste.

Doduše, i Bender i Fabinjo ove sezone već su igrali na mestu štopera, odnosno u sredini terena. Sve je moguće.

Sačekajmo...

18:34 - Ko je bolji tim, saznaćemo danas i narednog utorka kada bude odigran revanš u Monte Karlu, ali već sada jasno je da se Borusija pokazala kao veliki, pravi Fudbalski klub.

18:33 - Igrači se zagrevaju u majicama sa likom i imenom Marka Bartre. Lep gest u teškom trenutku.

18:11 - Kao što ste i navikli, video izveštaje sa utakmica Lige šampiona možete pratiti na našem portalu. Ovog puta, nažalost, tu su samo golovi iz Torina, gde je Juventus deklasirao Barselonu. Druga utakmica zakazana za sinoć tek će biti odigrana.

18:07 - Nedavno smo pravili top listu najtalentovanijih mladih fudbalera ove sezone u Ligi šampiona. Prebrojte koliko će ih sa ovog spiska biti večeras na terenu, a koliko na klupama.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.