RT: UEFA ponovo primila ruske omladinske fudbalske reprezentacije

Izvor: Vostok.rs, 27.Sep.2023, 14:36

RT: UEFA ponovo primila ruske omladinske fudbalske reprezentacije

 
Unija evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) dala je zeleno svetlo za povratak ruskih omladinskih timova na međunarodne događaje. Ovo označava delimično ukidanje opšte zabrane uvedene zemlji nakon početka sukoba u Ukrajini.
Posle sastanka održanog u Limasolu na Kipru u utorak, UEFA je objavila saopštenje da „deca ne bi trebalo da budu kažnjavana za radnje čija odgovornost leži isključivo na odraslima“. Udruženje je objasnilo da je čitava generacija mladih igrača lišena mogućnosti da se „takmiči u međunarodnom fudbalu“ – nešto što je predsednik UEFA Aleksandar Čeferin opisao kao kršenje njihovih „osnovnih prava“ i diskriminaciju. „Iz ovih razloga, Izvršni komitet UEFA odlučio je da ruski timovi sa maloletnim igračima budu ponovo primljeni u njena takmičenja tokom ove sezone“, navodi se u saopštenju. Odluka, koja se odnosi na ruske timove sastavljene od igrača mlađih od 17 godina, predviđa da će podizanje zastave zemlje i sviranje državne himne ostati zabranjeni, a da se mečevi ne igraju na ruskom tlu. Istovremeno, Izvršni komitet UEFA je ponovio svoju posvećenost zabrani koju je izrekao ruskim odraslim klubovima i nacionalnim timovima 28. februara 2022, rekavši da će suspenzija „ostati na snazi do okončanja sukoba u Ukrajini“. Povrh toga, udruženje je prekinulo sve svoje događaje na teritoriji Rusije. Govoreći za TASS, počasni predsednik Ruskog fudbalskog saveza Vjačeslav Kolosov opisao je odluku UEFA kao „odličnu odluku kojoj možete samo aplaudirati“. On je, međutim, primetio da u praksi i dalje mogu postojati prepreke zbog tekućih viznih ograničenja i zaustavljanja direktnih letova između većine evropskih zemalja i Rusije. U međuvremenu, Engleska fudbalska asocijacija je već jasno stavila do znanja da ne podržava „poziciju ponovnog prijema Rusije u UEFA takmičenja za mlađe uzraste“ i da „engleski timovi neće igrati protiv Rusije“.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.