Izvor: Nezavisne Novine, 13.Nov.2017, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi put u istoriji četiri arapske zemlje na Mundijalu, dvije na ivici rata

Fudbalske reprezentacije Maroka i Tunisa izborile su plasman na Svjetsko prvenstvo pridruživši se Egiptu i Saudijskoj Arabiji koji su isto učinili nešto ranije.

Time je ostvaren najveći uspjeh jer će se prvi put u istoriji četiri arapske zemlje naći na najvećoj smotri svjetskog fudbala.

Maroko je sa 2:0 pobijedio Obalu Slonovače za prvo mjesto u grupi C. Bez primljenog gola u šest odigranih utakmica, Maroko se poslije 1998. godine vraća na Svjetsko prvenstvo.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << />
Selektor Maroka Herv Renard je otkrio nakon utakmice da je marokanski kralj Mohamed VI pozvao da čestita ekipi.

"Zahvaljujem Njegovom Visočanstvu što me je zvao. To je velika čast. Htio je da razgovara sa nama i oda počast svima. Ponosni smo na marokanski dres, ponosni što se marokanska zastava vraća na Svjetsko prvenstvo. Ovo je peti put da se kvalifikuje, pa Maroko nije fudbalski mala zemlja", rekao je Renard.

Tunis nije uspio da slomi otpor Libije, ali je i konačnih 0:0 bilo dovoljno Tunisu da se poslije 2006. godine nađe na Mundijalu.

Ludnica u Egiptu nakon plasmana u Rusiju je posebna priča. Slavilo se na ulicama širom zemlje, a kako i ne bi kad su Faraoni uspjeli da poslije 28 godina izbore učešće na Svjetskom prvenstvu.

Egipat se kvalifikovao kroz afričku grupu, dok je Saudijska Arabija učinila to kroz azijsku grupu.

Četiri arapske zemlje na jednom velikom takmičenju predstavlja ogroman uspjeh, ali i podstrek za sjevernoafrički i bliskoistočni fudbal.

Pored četiri navedene zemlje, i Iran koji se kvalifikovao kao predstavnik Azijske fudbalske konfederacije, će se naći u Rusiji 2018. godine.

Žrijeb koji će biti održan 1. decembra mogao bi da spoji Iran i Saudijsku Arabiju, dok tenzije između dvije zemlje sve više rastu.

Prije nekoliko dana su se odnosi zaoštrili pošto je Saudijska Arabija okrivila Iran za napad balističkom raketom jemenskih šiitskih pobunjenika na saudijsku prestonicu Rijad.

Eksperti su u strahu da bi moglo doći do vojnog konflikta između Irana i Saudijske Arabije, spor je intenzivan poslije nuklearnog dogovora iz 2015, prenosi "Telegraf.rs".

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.