Poslednji Mohikanac: Ili kako zameniti nezamenljivog?

Izvor: MozzartSport.com, 03.Mar.2015, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslednji Mohikanac: Ili kako zameniti nezamenljivog?

U vremenu kada je Elijakim Mangala plaćen 40.000.000, a David Luiz celih 50.000.000 evra kako pronaći alternativu za jednog od najboljih štopera u istoriji fudbala?

Nedeljna plata od 150.000 funti. Na prvi pogled ludost imajući u vidu da se radi o veteranu od 34 godine. Ali Džon Teri ne igra kao čovek koji se bliži kraju karijeru. Naprotiv. Svaki njegov potez kao da je izašao iz enciklopedije fudbalske igre. Ne, na Stamfordu nisu ludi kada raspravljaju o novom >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << ugovoru za legendu Stamforda bez gledanja u krštenicu. Uostalom, da li u Čelsiju uopšte imaju izbor? Takav se igrač ne rađa svaki dan i potraga za njegovim naslednikom deluje kao nemoguća misija.

Nije li Mančester Siti letos platio čak 40.000.000 evra Elijakima Mangalu? Blasfemija bi bila i porediti Portugalca i Terija. Nije li Pari Sen Žermen morao da izdvoji celih 50.000.000 za Davida Luiza? Momka koji je na Stamford i doveden kao jedan od onih koji bi mogli da u dogledno vreme preuzmu brigu o poslednjoj liniji Plavaca. Vrlo brzo je postalo očigledno – eksperiment nije uspeo.

A u nedelju na Vembliju... Čelsi i Totenhem u borbi za trofej Liga kupa, Teri na pravom mestu. Gol koji je pogurao Plavce do osvajanja prvog pehara u drugom mandatu Žozea Murinja na klupi tima. Niska trofeja počela je pre tačno deset godina, takođe u Liga kupu. Protivnik je bio Liverpul, Mateja Kežman junak Čelsija, bedem pred golom Petra Čeha tog februara 2005. činili su Rikardo Karvaljo i naravno - Džon Teri.

U međuvremenu su sa Stamforda odlazili i Frenk Lampard i Viljem Galas i Klod Makelele... Za svakog od njih pronađen je adekvatan naslednik. Terijev odlazak je međutim noćna mora i za Žozea Murinja. Takvog borca niko se ne bi odrekao.

"Teri će dobiti novi ugovor. Nije još potpisan, ali mogu da garantujem da će Džon Teri i sledeće sezone biti igrač Čelsija. Garantujem to", kategoričan je Murinjo u izjavi koja upravi šalje jasan signal.

Ne zanima me kako – Teri mora da ostane! Nema veze što će dežurni kritičari na nož dočekati prvu njegovu grešku – a one su neizbežne za štopere - kako bi krenuli sa standardnim pričama kako on "nije više isti igrač", kako "mlađi zaslužuju šansu"...

"Uvek je teško zameniti takvog igrača. I moramo da razmišljamo o tome. Ali on je i dalje tu. I dalje je važan igrač. Kada sam se prošle sezone vraćao izlazio je iz teškog perioda. Ali bio je dobar. Ove sezone je još bolji. Dao nam je vreme da možemo da razmislimo o tome – šta dalje", kaže portugalski stručnjak.

Geri Kejhil je pokazao da je odličan igrač, Kurt Zuma je nagovestio ogroman potencijal, ali uticaj Terija na igru Čelsija, pa i na atmosferu u klubu, jednostavno je nemerljiv. Srećom po Čelsi takva je i njegova motivacija.

"Borim se za moju budućnost, za budućnost moje porodice", komentariše sam igrač pregovore u novom ugovoru.

Tvrdi da neće sebi dozvoliti da se pod stare dane vucara po slabijim ligama, timovima. Kad ne bude više mogao da iznese pritisak igranja u Čelsiju – sam će otići. Ne planira da to učini uskoro.

"Ne znam koliko još imam. Nadam se još nekoliko godina. Ali ako mi i ova bude poslednja želim da odem uz veliki prasak", ističe Teri sa odlučnošću koja ga je grasila tokom čitave karijere.

I kada se zaleteo u protivnički kazneni prostor. I kada se u svom glavom bacao na protivničku kopačku. Nezamenljiv!

(FOTO: Action Images)
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.