Plavi karton, šest sekundi, VAR za sve – subota je dan promene fudbala

Izvor: B92, 01.Mar.2024, 19:24

Plavi karton, šest sekundi, VAR za sve – subota je dan promene fudbala

Bord međunarodne fudbalske asocijacije (IFAB) u subotu će zasedati i doneti nekoliko bitnih odluka za najpopularniji sport.

Promene koje budu izglasane tokom sastanka biće deo novih fudbalskih pravila već od naredne takmičarske sezone.

Glavne odluke biće usmerene ka većoj zaštiti sudija i ka težnji da se povrati izgubljeno poštovanje prema sudijama od strane fudbalera i trenera.

IFAB novim regulativama želi da stavi tačku na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prizore gde su sudije okružene gomilom fudbalera, koji ljutito protestuju protiv svake odluke.

Ubuduće, samo će kapiteni ekipa imati pravo da diskutuju sa sudijama, a ne kao do sada svaki igrač koji za to oseti potrebu, pa i dolazi do pomenutih scena kada su sudije okružene nekolicinom igrača.

Prema novim pravilima, svaki protest igrača biće sankcionisan žutim kartonom, ali i novim plavim kartonom koji će, izvesno, biti uveden i svaki igrač koji ga bude dobio biće privremeno udaljen iz igre.

Plavi karton već je u test fazi na mečevima nižeg ranga u nekolicini evropskih liga.

Konačna odluka o tome da li će plavi karton od naredne sezone biti na raspolaganju sudijama za mečeve, uz žuti i crveni, biće doneta u subotu.

IFAB želi da jasno stavi do znanja da nijedan igrač ne može zakoračiti u kazneni prostor pre nego što se penal izvede.

Ovo pravilo se vrlo često ignoriše i zaboravlja i više nije prioritet za kaznu igrača.

Nadalje, insistiraće se da lopta mora da se postavi na belu tačku, nikako da se namešta iza ili ispred.

Novina je, takođe, kamera za sudije. takozvani "body cam".

I ova najnovija ideja je testirana pa bi trebalo očekivati da od leta ove godine svi arbitri bududu opremljeni kamerama koje će beležiti sve što se dešava u njihovom vidokrugu.

Od naredne sezone gledaoci na stadionu moći će da čuju komunikaciju između glavnog arbitra i VAR sobe što se već praktikuje u pojedinim mečevima pod okriljem FIFA.

Promene će biti uvedene i u VAR protokolu.

Određene analize koje su poslednjih meseci bile sprovedene pod nadzorom FIFA pokazale su da su potrebne promene u ovom segmentu video nadzora i u samom upravljanju VAR-a.

Fokus autoriteta iz oblasti unapređenja fudbalske igre biće i na smanjenju izgubljenog vremena za igru, odnosno odugovlačenju.

U tom smislu, akcenat će biti stavljen na golmane i na njihovo ponašanje, pošto oni, kako je utvrđeno, najduže zadržavaju loptu.

Biće uvedeno pravilo od šest sekundi.

Ovo pravilo je bilo na snazi ali ga ni golmani, ni sudije nisu poštovali što će se sa novim odlukama promeniti.

Sudije će od naredne sezone bolje voditi računa o tome koliko čuvar mreže zadržava loptu od momenta kada je uhvati do trenutka kada je deganžira ili proigra saigrača.

IFAB sada za cilj ima da pojednostavi VAR regulative i same odluke i da svim akterima, posrednim i neposrednim, olakša da bolje razumeju donošenje odluka.

O svim ovim promenama odlučuju, zanimljivo, Britanci – stručnjaci iz Engleske, Škotske, Velsa i Severne Irske koji čine četiri glasa u bordu Međunarodne fudbalske asocijacije, koja donosi odluke o novim pravilima.

Predstavnik FIFA, kao peti glas, biće takođe prisutan na sastanku koji će sasvim sigurno biti jedan od važnijih za fudbal poslednjih godina.

Za usvajanje predloga potrebna je tročetvrtinska većina, odnosno jedna od strana ne može sama da odlučuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

FUDBAL VIŠE NEĆE BITI ISTI: Subota je istorijski dan za najpopularniji sport na svetu, evo i zbog čega!

Izvor: HotSport.rs, 01.Mar.2024

Promene bi mogle da utiču na dinamiku samih utakmica Subota bi mogla označiti prekretnicu u svetu fudbala, kako najviše sudijsko telo u fudbalskom svetu, IFAB (International Football Association Board), planira sastanak radi razmatranja značajnih promena u pravilima igre za narednu sezonu. IFAB,...

Nastavak na HotSport.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.