Platini očekuje finale: Nemačka – Španija

Izvor: Politika, 21.Jun.2012, 00:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Platini očekuje finale: Nemačka – Španija

Trku za titulu najuspešnije reprezentacije nastavlja osam najboljih. – Pune tribine potvrda da je fudbal i dalje sport broj 1 u Evropi

Za titulu najbolje fudbalske reprezentacije u Evropi boriće se osam selekcija koje su posle prvog kruga takmičenja izborile plasman u četvrtfinale. To su: Češka, Portugalija, Grčka, Nemačka, Španija, Francuska, Engleska i Italija.

Svakako da najveće razočarenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << predstavlja rana eliminacija Holandije kao i debakl Rusa u poslednjoj utakmici. S druge strane, prijatno su iznenadili Grci i Česi.

Ko je najbliži trofeju? Španija, koja brani titulu. U snagu ekipe koju predvodi iskusni Del Boske mogli smo nedavno da se uverimo u prijateljskom meču u Sent Galenu.

Radi se o skupu izvanrednih pojedinaca čije je osnovno obeležje kolektivna igra sa puno discipline i odgovornosti. Španci su na startu remizirali sa Italijanima, potom ,,pregazili” Irce i u poslednjoj utakmici pobedom izbacili Hrvate sa šampionata.

Predstojeći duel sa Francuskom, 23. juna u Donjecku, svakako je meč za istinske fudbalske sladokusce, ali selektor Del Boske nije baš najsrećniji zbog toga:

– Zašto baš Francuska? Dobili smo najtežeg protivnika. Imaju odličnu ekipu. Tu posebno mislim na Benzemu, Riberija i Nasrija.

Sa druge strane Rolan Blan poštuje protivnika, a pribojava se svojih igrača:

– Posle lošeg izdanja protiv Švedske teško je zamisliti da je moguća pobeda nad Španijom. Ipak, borićemo se, pa šta bude.

Holandija je kući ispraćena bez ijednog boda! Najpre su je iznenadili Danci, potom Nemci, a na kraju im je sudbinu zapečatio Ronaldo.

Roben, Snajder i drugovi u narandžastim dresovima jednostavno nisu bili na visini zadatka ni u jednoj utakmici. Ovakav debakl Holandija nije doživela u svojoj novijoj istoriji.

Međutim, nisu samo oni razočarali. U tu grupu svakako spadaju i Rusi, donekle i naše komšije Hrvati, kao i domaćini Poljska i Ukrajina, dok objektivno, Irska i Švedska nisu mogle ni više ni bolje.

Od Rusije se posebno nakon ubedljivog trijumfa na startu protiv Češke očekivao mnogo bolji plasman, ali, nešto je zatajilo i to kada je bilo najpotrebnije. Kao da je potcenjena Grčka.

Poljaci i Ukrajinci su uložili ogromne napore kako bi organizovali zajedničko prvenstvo. Ipak, njihove reprezentacije još kaskaju za evropskim fudbalskim kremom, pa im sada ostaje da se opredele uz koju selekciju će biti do kraja šampionata.

Oto Rehagel je poručio svojim zemljacima pred duel sa Grcima da ih nikako ne smeju potceniti. Stručnjak, koji je kao selektor Helene 2004. u Portugaliji doveo do titule najboljeg reprezentacij Evrope, smatra da Nemci nikako ne smeju potceniti selekciju koju predvodi sjajni Karagunis:

– Grčka je najopasnija kada je potcenite. To je reprezentacija koja ima posebnu harizmu.

Češka se veoma brzo oporavila posle poraza od Rusije. Najpre je savladala Grčku, a potom i domaćina Poljsku. Mihal Bilak je u Jiračeku pronašao svog glavnog ideologa umesto Tomaša Rosickog, koji se vratio u domovinu. Mnogi smatraju zbog sukoba sa selektorom a drugi kažu zbog povrede.

Bilo kako bilo, sada ih čeka Portugalija sa opasnim Ronaldom, koji je praktično svojim golovima ispratio Holanđane kući sa velikom nulom.

Duel Engleske i Italije je jedan od najinteresantnijih u četvrtfinalu. Engleska se vratila na velika vrata. Sada kada se vratio i Vejn Runi, selektor Roj Hodžson može da odahne. Ukoliko ponove igru protiv Ukrajinaca i Francuza teško se piše ,,azurima”. Italijanima je bila dovoljna pobeda nad Irskom i dva remija sa Španijom i Hrvatskom, pa da se plasiraju među osam najboljih. Selektor Čezare Prandeli je uveo novi stil igre.

– Prandeli je stvorio novu Italiju. Igraju vrlo ofanzivno. Meni se njihova igra dopala, – kazao je predsednik Uefe Francuz Mišel Platini, koji se proslavio kao fudbaler Juventusa, ali ih ipak ne vidi kao kandidate za titulu prvaka. – U finalu očekujem susret Nemačka – Francuska.

Stadioni u Poljskoj i Ukrajini bili su dupke puni znatiželjnika i zaljubljenika u fudbalski sport što je svakako najbolja potvrda da je fudbal na Starom kontinentu i dalje sport broj 1. Svakako da će se pred samu završnicu tražiti karta više. Na žalost, mi te probleme nemamo...

Dragan Todorović

objavljeno: 21.06.2012.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.