Izvor: MozzartSport.com, 05.Mar.2021, 16:19

Otkud Petković u reprezentaciji iliti hroničan nedostatak desnih bekova

Samo trojica sedmocifrena, dvojica u inostranstvu

Prosečan fudbalski navijač verovatno za začudio i zapitao: otkud sad Marko Petković na spisku reprezentacije Srbije? Jeste standardan – i sasvim solidan – u dresu Topolskog sportskog kluba, ali prethodno je u sezoni 2019/2020 odigrao samo 459 minuta u dresu Tondele pre no što se vratio u srpski fudbal da rehabilituje karijeru.

Činjenica je međutim da selektor Dragan Stojković Piksi >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << nije ni imao previše izbora i da bi objektivno prigovora bilo i da je zvao bilo koga drugog. Jer pozicija desnog beka je hroničan problem srpskog tima i jedan od razloga zbog kojih je Ljubiša Tumbaković odlučio da se prešalta na sistem sa trojicom štopera. Darko Lazović se tu nametnuo kao najbolje rešenje u ulozi desnog spoljnjeg, Mijat Gaćinović je bio B opcija, ali fudbaler Hofenhajma je sada povređen i popularni Piksi je morao da traži drugo rešenje.

Istini za volju, a bez potcenjivanja bilo koga, konkurencija – mršava.

Dovoljno je samo pogledati specijalizovani sajt Transfermarkt i videti da Srbija opasno oskudeva sa desnim bekovima. Ne ulazeći sada u tačnost procene pomenutog sajta, najvredniji naši igrači na toj poziciji su redom: Marko Gajić, Marko Gobeljić (teško bi se bilo ko usudio da ga pozove u reprezentaciju posle kikseva u revanšu Crvene zvezde i Milana), tandem Vojvodine Aranđel Stojković (u poslednje vreme češće igra zadnjeg veznog) i Nikola Andrić, pa Nikola Ćirković iz Čukaričkog.

Tek na šestom mestu prvi naš desni bek koji igra u inostranstvu, Petar Golubović, član šampionske generacije koja je 2013. osvojila titulu prvaka Evrope u Litvaniji, sada igrač Kortrajka u kojem je prilično standardan u mnogo jačoj ligi od srpske Superlige.

Slede Boris Varga (TSC), Nikola Boranijašević (Lozana), Miladin Stevanović (Čukarički), David Dunđerski (Spartak), Miloš Petrović (Ksanti), Marko Živković i Aleksandar Miljković iz Partizana, Nikola Aksentijević (Radnički Niš) i kao poslednji sa projektovanom cenom većom od 400.000 evra Ivan Lakićević, koji igra u Đenovi.

Odmah ispod njega – Marko Petković, sa cenom od navodno 350.000 evra poravnat sa Predragom Đorđevićem iz Radnika i Jovanom Vlalukinom iz Metalca.

Samo su ih trojica (Gajić, Gobeljić i Stojković) po Transfermarktu vredni sedmocifrenog obeštećenja.

Da sve bude gore, nekog vrhunskog rešenja nema ni na vidiku. Podsetimo, Goran Grkinić, donedavno zaposlen kao koordinator FSS za mlađe selekcije, pred Novu godinu je u intervjuu za Mozzart Sport ovako govorio o deficitu igrača na desnom beku.

Simptomatično je, ali od Stolice preko Spasića, Lešnjaka, pa sve do Ilića i Bunjevčevića, svi imaju problem na desnom beku, to je neverovatno. Veliki nam je problem. Stolica je morao da tu gura Strahinju Erakovića ili Svetozara Markovića, mada su oni po prirodi štoperi. Sada Džejson Prodanović (Duizburg, prim.aut), njega smo probali kod Lešnjaka, nije stigao da debituje zbog korone, može tu da igra, pa Ilić iz Fortune, Monakov Dejan Kuzmanović, 2004. godište, štoper i desni bek, bio je na širim spiskovima reprezentacije Francuske“, rekao je Grkinić pomenuvši tada i Đulijana Đuru Đekića, kadetskog reprezentavca Sbrije koji igra za zagrebačku Lokomotivu, a na koga motri i Crvena zvezda.

Kako superligaši ne uspevaju da proizvedu desnog beka ostaće misterija. Nekog novog Branislava Ivanovića čekačemo još dugo, baš dugo.

NAJVREDNIJI SRPSKI DESNI BEKOVI PO TRANSFERMARKTU:

Milan Gajić (Crvena zvezda) 2.500.000

Marko Gobeljić (Crvena zvezda) 1.500.000

Aranđel Stojković (Vojvodina) 1.000.000

Nikola Andrić (Vojvodina) 700.000

Nikola Ćirković (Čukarički) 700.000

Petar Golubović (Kortrajk) 700.000

Boris Varga (TSC) 600.000

Nikola Boranijašević (Lozana) 600.000

Miladin Stevanović (Čukarički) 500.000

David Dunđerski (Spartak) 500.000

Miloš Petrović (Ksanti) 475.000

Marko Živković (Partizan) 450.000

Aleksandar Miljković (Partizan) 400.000

Nikola Aksentijević (Radnički) 400.000

Ivan Lakićević (Ređina) 400.000

Marko Petković (TSC) 350.000

Predrag Đorđević (Radnik) 350.000

Jovan Vlalukin (Metalac) 350.000

Tagovi:
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na MozzartSport.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.