Laž! Nećemo dati saglasnost Kosovu!

Izvor: RTS, 29.Nov.2013, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Laž! Nećemo dati saglasnost Kosovu!

Fudbalski savez Srbije oštro je demantovao navode u listu "Politika" da će dati zeleno svetlo Kosovu da igra prijateljske utakmice. FSS je saopštenjem poručio da neće dati saglasnost po pitanju "legalnosti rada i aktivnosti takozvanog i samoproklamovanog Fudbalskog saveza Kosova".

Nakon teksta objavljenog u listu „Politika", a u kome se navodi da je Fudbalski savez Srbije dao saglasnost da Kosovo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << igra prijateljske utakmice, ali bez državnih obeležja, sa Terazija 35 su odgovorili saopštenjem.

„Apsolutno su netačne sve informacije objavljene u pomenutom tekstu. Najpre, nijedan član Fudbalskog saveza Srbije neće prisustvovati sednici Izvršnog komiteta Fife niti će tom prilikom - niti bilo kada, dati ma kakvu saglasnost po pitanju legalnosti rada i aktivnosti takozvanog i samoproklamovanog Fudbalskog saveza Kosova", stoji na početku replike.

Fudbalski savez Srbije je posebno naglasio da se nalazi pod velikim pritiskom, i to naročito u poslednje dve godine. Takođe, FSS ističe da je o svim svojim aktivnostima uvek blagovremeno obaveštavao javnost.

„Suština delovanja Fudbalskog saveza Srbije sa nadležnima u Fifi po pitanju kosovskog fudbala svodi se na konstantnu i neraskidivu vezu sa čelnicima Vlade Republike Srbije, što će biti i u vremenu koje dolazi", kaže se u saopštenju.

FSS podseća javnost na posete visokih fudbalskih čelnika, predsednika Fife Jozefa Blatera i predsednika Uefe Mišela Platinija.

„Principijelni stav Uefe i njenog predsednika Mišela Platinija jeste da prijem novih članica - u ovom slučaju Kosova, nije moguć bez međunarodnog priznanja u okviru Ujedinjenih nacija. Fudbalski savez Srbije se izborio na prošlogodišnjoj Vanrednoj sednici Kongresa Uefe da se o statusu prijema Kosova i ne odlučuje, zbog poštovanja pomenutog pravila, a naglašavamo da je većina od 53 zemalja članica evropske "kuće fudbala" politički priznalo Kosovo.

Na kraju, iz Saveza poručuju da je Izvršni komitet Fife prošle godine jednostrano donelo odluku o mogućnosti igranja prijateljskih utakmica klubova i mlađih selekcija sa teritorije Kosova u međunarodnim okvirima, ali pod jasno definisanim uslovima - učešće bez bilo kakvih nacionalnih simbola (zastava, himna, obeležje na dresu...).

„Verujemo da će čelnici Fife imati i razumevanja i skinuti 'slučaj Kosovo' kao eventualnu temu naredne sednice Izvršnog komiteta, već da će se o toj problematici razgovarati kada se za to steknu svi uslovi", piše u saopštenju FSS.

Kako je ranije preneo list "Politika", predsednik FSS Tomislav Karadžić bi trebalo sledeće nedelje na kongresu Svetske fudbalske federacije u Brazilu sa prenese stav da Savez neće imati ništa protiv da Kosovo igra prijateljske utakmice, ali bez državnih simbola.

"To je delom rezultat i konsultacija FSS sa predstavnicima Vlade Srbije uoči fudbalskog samita 5. decembra u brazilskom gradu Salvadoru, u državi Baija", navodi se u "Politici".

Predsednik Fife Sep Blater je pre mesec dana u Cirihu razgovarao sa Karadžićem i predsednikom Fudbalskog saveza Kosova Fadiljom Vokrijem i posle tog sastanka Fifa je odbila zahtev Kosova da igra prijateljske utakmice.

Samo mlađe kategorije i ženske selekcije Kosova imaju dozvolu da igraju prijateljske utakmice sa državama koje su ga priznale.

"Naredne nedelje u Brazilu i muški seniorski tim Kosova bi trebalo da dobije zeleno svetlo, ali svakako ne i za zvanične utakmice. To znači da bi do susreta između Hrvatske i Kosova u Prištini, koji je najavio predsednik Fudbalskog saveza Hrvarske Davor Šuker, moglo da dođe u prvom slobodnom terminu Fife, krajem zime", navodi list.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

FSS: Nismo dali saglasnost Kosovu da igra prijateljske utakmice!

Izvor: Telegraf.rs, 29.Nov.2013

Fudbalska organizacija Srbije nije dala nikakvu saglasnost da Kosovo može da igra međunarodne utakmice, iako je pod ogromnim pritiskom zbog toga. Sve odluke se donose uz konsultacije sa Vladom Srbije, navodi se u saopštenju FSS-a.

Nastavak na Telegraf.rs...

FSS: Laž! Nećemo dati saglasnost Kosovu!

Izvor: RTS, 29.Nov.2013

Fudbalski savez Srbije oštro je demantovao navode u listu "Politika" da će dati zeleno svetlo Kosovu da igra prijateljske utakmice. FSS je saopštenjem poručio da neće dati saglasnost po pitanju "legalnosti rada i aktivnosti takozvanog i samoproklamovanog Fudbalskog saveza Kosova". ..Nakon teksta...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.