Kralj, pivo i fudbal - malo za opstanak!

Izvor: Glas javnosti, 19.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kralj, pivo i fudbal - malo za opstanak!

„Haos“, „Kraj države“, „Mi smo na rubu propasti“ - mračni naslovi ovog tipa preplavili su poslednjih dana belgijsku štampu i ne prestaju da se pojavljuju otkako je premijer Iv Leterm po treći put za proteklih 13 meseci podneo ostavku. Drama iz dana u dan raste, mogućnosti pronalaženja kompromisa između frankofonske Valonije i Flandrije sužavaju se poput šagrinske kože i preti raspad na tri dela zemlje koja ne samo da postoji od 1830, nego je i njena prestonica, Brisel, istovremeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << administrativno-politički centar ujedinjene Evrope.

Otpor veći od očekivanog

Najnovija kriza - potpuno otvoreno je pitanje kakav efekat može imati odbijanje belgijskog suverena Alberta Drugog da ne prihvati Letermovu ostavku - eskalirala je u momentu kada se predsednik vlade spremao na istorijski korak: da na severni, flamanski deo zemlje (6,5 miliona stanovnika) prenese ceo niz administrativnih i pravnih ovlašćenja i da Flandriji priključi deo dvojezičnog izbornog okruga Brisel-Al-Vilvord. Usledila je, kao što se zna, pobuna 120.000 tamošnjih Valonaca koji su, pored ostalog, smatrali da će na taj način zauvek biti lišeni prava da glasaju za kandidate svojih političkih partija.

Davanje flamanskom severu većih ovlašćenja i veće samostalnosti od centralne vlasti u Briselu iznuđivali su svih poslednjih godina flamanski nacionalisti koji su u koaliciji sa Letermovom Hrišćansko-demokratskom partijom. Reč je o Novoj flamanskoj alijansi, koja u svakom trenutku može izazvati krizu vlade. Zato je Leterm i bio prinuđen da popušta, jedino nije pravilno proračunao na kakav otpor Valonaca, kojih ima četiri miliona, će sve naići. A ispostavilo se da je on veći nego što je Letermova vladajuća koalicija računala. Tri frankofonske stranke, potpomognute zelenima, blokirale su reforme u korist Flandrije. Zato Belgiji i preti opasnost raspada na tri dela: Flandriju, Valoniju i region Brisela.

Mračna perspektiva

Belgija je u ćorsokaku. Leterm, čija je partija pre samo godinu dana pobedila na izborima, potpuno je lišen manevarskog prostora. Stvar dodatno komplikuje to što sam Leterm, uprkos tome što je predsednik vlade jedinstvene belgijske države, otvoreno lobira za flamanske separatiste. Zapamćene su njegove izjave ovog tipa: „Belgija nema nikakve posebne sopstvene vrednosti“, „Zemlju objedinjuju samo kralj, pivo i fudbalska reprezentacija“, „Valonci su lišeni potrebnih intelektualnih sposobnosti čak i za izučavanje holandskog jezika“...

Pred Belgijom je, smatraju eksperti, mračna perspektiva. Pre svega zbog narastajućeg flamanskog separatizma, nezaustavljivog uspinjanja ultraradikalnih partija na briselski politički Olimp i nepristajanja Flamanaca na politički kompromis sa Valoncima, koji imaju ozbiljne ekonomske i socijalne probleme. A iz prošlosti su isplivali i stari računi i uvrede. Francuzi koji su stvorili Belgiju dugo Flamance „nisu zarezivali“. Čak su odbijali da njihov jezik priznaju za državni. A kako je Flandrija postajala glavna ekonomska sila u državi - rastao je i flamanski nacionalizam. Zahvaljujući njemu, alijansa „Flamanski interes“, koja se otvoreno zalaže za otcepljenje Flandrije, prošle godine je na parlamentarnim izborima zauzela drugo mesto u tom delu Belgije.

Leterm je formirao koalicionu vladu pet partija, koja je od samog početka morala da se udvara Flamancima. Da sve bude još gore, Leterm je sebe proglasio borcem za nezavisnost Flandrije, a Valonci su njegovu koaliciju nazvali „ugovorom sa đavolom“.

Bravo premijeru!

Svrati do Stipa Mesica, na obuku iz razbijanja svoje zemlje. On ce ti objasniti kako da kazes istorijsko "Moj posao je zavrsen, Belgija vise ne postoji".

I nema promasaja!

p.s. Kako misle da podele belgijski savez pedofila? Kome ce pripasti kompjuteri, kamere, oprema?

Ziveo Franjo LeTerme!

Kosovo ce odma da vas prizna.

Pocelo je pocelo! Belgijanci su udomacili NATO / IV Rajh , pa su priznali otimanje KiM, pa sta oni misle da to nece doneti ovakvu Boziju kaznu??? I svi ostali delovi EU ce doziveti istu sudbinu! A da ne govorimo o USA-u! Ne samo da ce se raspasti, vec ce se taj raspad dogoditi uz enormnu humanitarnu katastrofu!, sve po zasluzi! Srbi ce se ujediniti od Rjeke i Knina do Skadra, od St. Adreje do Ohrida, sa koridorem na Crno More, izmedju rumunije (prevrtljivice i bugarske permanentne izdajnice)!

Дејане, заборавио си излаз на Атлантик преко Гибралтара, Пиринеја, па Алпима између Италије и Немачке... а и на Балтик, брате...

Што се тиче Европе, добро су заслужили да се ствари мало закувају. Што се Срба тиче, и подгревање некадашњег плана УН за Крајину и конститутивности српског народа на територији онога што се сада зове Хрватска би било довољно. Тамошњим Србима по свим резонима припада исто што и Хрватима у БиХ, ни мање ни више. А ко тражи веће, изгуби из вреће, а често и звучи смешно...

Па зар Белгија уласком у ЕУ није решила све проблеме? Знамо да није, али знамо да и издајничка влада у Београду тври да ће Србија све да реши уласком у ЕУ.

Srbi su jedva docekali da nekome zivot visi o koncu (ako to nije uobicajeno preuvelicavanje cuvenoga glasa "javnosti") pa da se i oni nekome podsmijevaju i na nekoga sazale...E nece evropa pustit da se bilo sto dogodi njenome centru, da je Srbija shto godj perspektivnija i nju bi pomogla. Odma price o Kosovu, ratu itd...raspadate se kao drzava a niko vi nije kriv do ovi ovakvi shto citaju i ovakve komentare ostavljaju....ne sjekirajte se za Belgiju, snaci ce se oni vec, no pazite tu vashu koru leba jer je pri kraju/.....

poshtovanje

AngelEyes

kako stvari trenutno stoje .mislim na OVU koaliciju,bice "SRBIJA DO JAJA"
Pogledaj vesti o: Fudbal,   Pivo

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.