Izvor: MozzartSport.com, 11.Feb.2021, 19:15

Kolonizacija Serije A: Budi se fudbal na Apeninima, ali i strani milioneri

Kalčo u sve većem procentu u rukama inostranih investitora

Fudbal na Apeninima oduvek je bio magnet za ljubitelje bubamare širom sveta, a u periodu iza nas Serija A nagovestila je povratak stare slave i podsetila na doba kad je italijanski fudbal držao primat među šampionatima na Starom kontenentu.

Neizvesnost prvenstvene trke koju su vratili milanski velikani, činjenica da se probudio i rimski >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << dvojac, efikasna igra Atalante, već konstantni Napoli... Pregršt je razloga zbog kojih se zaljubljenici u fudbal ponovo spremaju za čuvene termine nedeljom od 15 časova i nešto kasniji, rezervisan uglavnom za derbi kola, od 20.45, a isti je povod inostranim multimilionerima i korporacijama da novac ulože upravo na "čizmi".

Poslednji u nizu klubova koji je prešao u vlasništvo stranih investitora je Specija, predstavnik Serije A koji je od danas zvanično u rukama američkog investicionog fonda na čijem čelu je Robert Platek.

Biznismen je klub kupio za 22.000.000 evra od Gabrijelea Volpija, predsednika kluba sa obala Tirenskog mora i vlasnika čuvenog vaterpolo kluba Pro Reko, a lokalna javnost i navijači nadaju se da će poslednja dešavanja doneti dobro kako timu sa stadiona Alberto Piko tako i svim građanima Specije.

Dobri primeri i razlog za optimizam svakako su prethodnici sedmog člana Serije A u stranim rukama: Milan, Inter, Fjorentina, Roma, Bolonja i Parma kojim već neko vreme upravljaju neitalijanski vlasnici.

Vrata stranim investitorima otvorio je Džoj Saputo, vlasnik Bolonje od 2014. godine. Prvi čovek Intera Kinez Đang Đindong je u klub stigao u junu 2016. godine, a dve godine kasnije u ruke stranaca prešao je i gradski rival Nerazura Milan čiji je vlasnik i danas američka korporacija Eliot. U 2019. godini Roko Komiso, američki biznismen sa italijanskim korenima preuzeo je Fjorentinu, a niz su u 2020. godini nastavili Den Fridkin, sadašnji vlasnik Rome, i Kraus grupa koja je na čelu Parme.

Po dolsaku u Speciju novi vlasnik je istakao visoke ambicije.

"Serija A je elita i već neko vreme tražimo priliku da se udružimo sa italijanskim klubom čiju misiju i etiku cenimo. To je bio slučaj sa Specijom, jer klub ima iste vrednosti u koje veruje moja porodica. Počastvovan sam smo što mogu da ih podržim i pomognem im da rastu. Želim da zajedno ostvarimo uspehe i verne navijače učinimo ponosnima", rekao je Platek čiji je investicioni fond bio zainteresovan i za kupovinu Udinezea.

Zanimljivo, Serija A sa sedam klubova u stranom vlasništvu stala je rame uz rame sa Francuskom u kojoj Bordo, Lil, Marselj, Monako, Nant, Nicu i Pari Sen Žermen pripadaju inostranim investitorima, dok udeo u vlasničkoj strukturi u Lionu pored Žan Mišela Ole ima i kineska korporacija IDG. Ipak, apsolutni rekorder kad je u pitanju pet njakvalitetnijih šampionata Evrope je Premijer liga u kojoj je 16 klubova u stranom vlasništvu: Arsenal, Aston Vila, Barnli, Čelsi, Everton, Fulam, Lids, Lester, Liverpul, Mančester Siti, Mančester Junajted, Šefild Junajted, Sautempton, VBA, Vest Hem i Vulverhempton, uz napomenu da je vlasnik Evertona Farad Moširi, Iranac sa britanskim državljanstvom, kao i da je na čelu Vest Hema praktično "domaći" Velšanin David Saliven.

Prvi duel Specija će sa novim vlasnikom odigrati u subotu od 20.45 na svom terenu protiv Milana.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Tagovi:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.