Ko će biti novi predsednik Fife?

Izvor: RTS, 03.Jun.2015, 19:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko će biti novi predsednik Fife?

Legendarni brazilski fudbaler Ziko razmišlja da se kandiduje za predsednika Svetske fudbalske federacije. Naravno, nije jedini...
Ziko (62), koji trenutno trenira indijski klub Goa, napisao je na svom profilu na Fejsbuku u utorak da je razmišljao o toj mogućnosti i da ne vidi razlog zašto ne bi razmotrio kandidaturu za predsednika Fife.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Zašto da ne? Moj život je uvek bio u fudbalu. To je strast prema kojoj sam se uvek odnosio s ozbiljnošću i poštovanjem, u Brazilu i u drugim zemljama", napisao je Ziko.
Ziko se smatra najvećim igračem brazilskog najpopularnijeg kluba Flamengo, igrao je za tu zemlju na tri svetska prvenstva i bio ministar sporta početkom devedesetih godina prošlog veka.
Bio je trener klubova Kašima iz Japana, Fenerbahče iz Turske, moskovskog CSKA i grčkog Olimpijakosa. Vodio je i nacionalne timove Japana i Iraka.
"Mislim da je fudbal iznad politike. Nemam još podršku, ali ako je otvoreno (za sve), mogu da postanem kandidat. Još je to samo ideja, ali ko zna?", kazao je Ziko.
Blater je peti mandat predsednika Fife dobio u drugom krugu izbora u petak. Podneo je ostavku u utorak veče jer je, kako je rekao, izgubio veliku podršku posle korupcijske afere u kojoj su američki istražitelji podigli optužnicu protiv čelnika svetske kuće fudbala, zbog navoda da su tokom perioda od 25 godina primili više od 150 miliona dolara mita.
Glavni protikandidat Blateru bio je jordanski princ Ali bin el Husein, koji se povukao posle prvog kruga, jer je 79-godišnji Švajcarac dobio ubedljivu većinu glasova. On je posle Blaterove ostavke sugerisao da bi mogao ponovo da se kandiduje za predsednika na izborima koji će biti održani u periodu od decembra do marta.
Favorit na novim izborima za predsednika Fife je Mišel Platini, bivši francuski reprezentativac, a sada predsednik Evropske fudbalske unije.
Drugi mogući kandidati su Kamerunac Isa Hajatu, predsednik Afričke fudbalske konfederacije od 1988, član izvršnog komiteta Fife od 1990. i član Međunarodnog olimpijskog komiteta od 2001, kao i Holanđanin Majkl van Prag, bivši predsednik fudbalskog kluba Ajaks i član Izvršnog komiteta Uefe od 2009.
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.