Izvor: Nezavisne Novine, 28.Nov.2016, 11:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbor najboljeg sportiste BiH u 2016. godini, predstavljamo: Samira Hurem (fudbal)

Samira Hurem rođena je 14. novembra 1972. godine u Sarajevu. Aktuelna šefica stručnog štaba SFK 2000 Sarajevo i selektor reprezentacije BiH sportski put počela je 1987. godine nastupajući za Željezničar, a vrlo brzo izborila se i za poziv u reprezentaciju tadašnje SFR Jugoslavije.

U njenoj biografiji, koju zbog velike ljubavi prema ovom sportu i njenog nemjerljivog entuzijazma mnogi smatraju personifikacijom ženskog fudbala u BiH i šire, upisana je i bogata igračka karijera >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << od 1996. godine za reprezentaciju BiH i SFK 2000 Sarajevo. Nakon toga počeo je briljantan trenerski angažman, a Sarajke su pod njenim vodstvom 13 puta osvojile Kup, 14 puta zaredom šampionsku titulu BiH, te isto toliko puta nastupile u UEFA Ligi prvaka. U elitnom evropskom takmičenju tri puta su stigle do šesnaestine finala 2009, 2012, te 2016. godine. U pohodu među 32 najbolja tima na Starog kontinenta ove sezone osvojile su prvo mjesto u kvalifikacijskoj Grupi 6. Pobijedile su izraelskog prvaka Ramat Hasharon (1:0) i letonski Rigas (2:0), te remizirale s Kharkivom (2:2) iz Ukrajine.

Žrijeb im u nokaut fazi nije bio naklonjen spojivši ih sa ruskim velikanom Rosijankom. Ipak izabranice Samire Hurem dvomeč protiv moćnog, kvalitetnog i sedmoplasiranog kluba na UEFA rang-listi nisu dočekale sa strahom. Hrabrom i prije svega dobrom partijom u prvoj utakmici na "Koševu" odigrale su 0:0. Remi im je pored mogućnosti za dalji plasman osigurao i dodatne bodove za ukupni koeficijent na UEFA rang-listi, gdje trenutno zauzimaju 17. poziciju. U revanšu u Moskvi sekunde su ih dijelile od senzacionalnog podviga i ulaska u osminu finala Lige prvaka za žene. U 74. minuti Jasna Đoković sa bijele tačke pogodila je za 1:1, a aktivan rezultat za prolaz dalje Sarajke su imale sve do 94. minute kada su u posljednjem napadu primile gol i poražena 1:2.

Svečana manifestacija 16. Izbora najboljeg sportiste BiH u 2016. godini u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH biće održana 15. decembra u Kongresnoj dvorani hotela "Holiday" u Sarajevu sa početkom u 20.15 časova, uz direktan prenos na BHT 1. Pokrovitelj najrelevantnijeg izbora ovakve vrste u našoj zemlji je Predsjedništvo BiH. Predsjednik stručnog žirija je Žarko Varajić, a partner Izbora je Olimpijski komitet BiH, krovna bh. sportska institucija. Snažnu podršku pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH.
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.