Fudbalerke u Holandiji mogu da igraju za amaterske muške timove

Izvor: B92, 11.Maj.2021, 18:31

Fudbalerke u Holandiji mogu da igraju za amaterske muške timove

Fudbalski savez Holandije dozvolio je najtalentovanijim fudbalerkama da se od sledeće sezone pridruže muškim timovima.

One će se sa njima takmičiti u najvišem stepenu takmičenja amaterskog fudbala, prenose holandski mediji.

Iz holandske kuće fudbala saopšteno je da ova odluka predstavlja istorijski trenutak amaterskog fudbala u Holandiji, ali i širom sveta, s obzirom na to da su mešoviti timovi do sada bili dozvoljeni samo u mlađim kategorijama. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"U skladu sa duhom modernog vremena, ali i nedavnih istraživanja, ne vidimo nijedan razlog da se striktno držimo samo muških timova. Zalažemo se za jednakost i raznolikost", rekao je Jan Dirk van der Zee, predsednik Asoscijacije holandskog amaterskog fudbala i dodao:

"Želimo da devojkama i ženama ponudimo mesto na fudbalskoj mapi koje je zasnovano na njihovim kvalitetima i ličnim ambicijama".

Fudbalski savez Holandije tokom ove sezone pokrenuo je zanimljiv ekspiremnet, pošto je devetnaestogodišnjpoj fudbalerki Elen Fokema data specijalna dozvola da nastupa za lokalni muški tim Foarut koji se takmiči u četvrtoj diviziji.

Iako je zbog probelma sa koronavirusom bilo odigrano samo sedam mečeva, ovaj eksperiment je ocenjen kao veoma pozitivan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.