Fudbal zapalio Kairo

Izvor: RTS, 09.Mar.2013, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fudbal zapalio Kairo

Zbog oslobađajućih presuda policajcima, kojima je suđeno zbog krvavih nereda na stadionu u Port Saidu, navijači zapalili sedište Fudbalskog saveza Egipta. U masakru na stadionu u februaru 2012, poginule 74 osobe, a sud je potvrdio smrtne kazne za 21 optuženog za učešća u ubistvima. Jedna osoba poginula u Kairu, napeto u Port Saidu.

Navijači fudbalskog kluba Al Ahli zapalili su sedište egipatskog fudbalskog saveza u Kairu, javile su agencije. Kako se navodi, navijači >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su nezadovoljni zbog odluke suda da oslobodi sedam od devet policajaca na suđenju za nerede na fudbalskoj utakmici u kojima je u februaru 2012. u Port Saidu poginulo 74 ljudi.

Prostorije obližnjeg policijskog kluba su takođe zapaljene, ali nije poznato da li su navijači Al Ahlija odgovorni i za taj požar.

Iznad zgrade fudbalskog saveza se izdiže gust crni dim, a vatrogasci pokušavaju da ugase požar.

Državna televizija objavila je da je u Kairu poginuo jedan demonstrant, koji se ugušio od suzavca ispaljenog u blizini trga Tahrir. 

Egipatski sud potvrdio je danas smrtne presude donete u januaru za 21 osobu zbog učestvovanja u neredima na fudbalskoj utakmici u Port Saidu, posle utakmice između Al Masrija i Al Ahlija.

Iz bezbednosnih razloga, suđenje nije održano u Port Saidu gde su se dogodili neredi i odakle je većina osuđenih, već u glavnom gradu Kairu.

Sud je osudio dva policajska zvaničnika na 15 godina zatvora. 

Nakon donošenja smrtnih presuda 28. januara, u Port Saidu su izbili neredi u kojima je u sukobima sa policijom ubijeno više od 50 ljudi.

Policija u najmanje 10 od 29 egipatskih pokrajina, stupila je u štrajk, u znak protesta zbog toga što ih je, kako kažu, vlada Mohameda Mursija iskoristila i primorala da se suprotstave demonstrantima. 

Policija u Port Saidu se povukla u stanice strahujući za živote, posle nedelja sukoba sa pristalicama lokalnog fudbalskog tima Al-Masri. Mnogi navijači osećaju se izneverenim  i veruju da su presude nepravedne. 

„Dvadeset i pet godina za nekoga ko je pomagao da se prenesu povređeni i mrtvi izvan stadiona?", upitao je Mohamed Ataja, fudbalski fan koji je opisao slučaj svog prijatelja.

Od juče za red i mir u Port Saidu su zaduženi pripadnici vojske. Zvaničnici su saopštili da plovidba kroz Suecki kanal nije ugrožena.

U petak su sahranjena dva demonstranta koje je navodno ubila policija. Aktivisti za ljudska prava i lokalni zvaničnici daju različite izjave o tom događaju.

Policija odbija odgovornost, izjavljujući da su kriminalci iskoristili nerede i ubili demonstrante.

"Ima mnogo batinaša među demonstrantima, možda je neko nesrećnim slučajem ubio dva momka", izjavio je Mohamed El Adavaj iz policije Port Saida.

Sud je bivšeg šefa bezbednosnih službi Port Saida, generala Esama Samaka osudio na 15 godina zatvora, prenose svetske agencije. Još pet osoba je osuđeno na doživotnu zatvorsku kaznu.

I u Kairu, navijači Al Ahlija su besni zbog presuda. Oni su prvo spremili vatromet kako bi proslavili to što je osuđeno više navijača Al-Masrija, ali neredi su izbili kada su shvatili da je osuđeno samo dvoje od devet policajaca.

I u Kairu i u Port Saidu, mnogi veruju da je nasilje iz februara prošle godine isprovocirano od strane policije. Kada su navijači Al Masrija napali pristalice Al Ahlija u toku meča dva tima, policija je odstupila i isključuila struju na stadionu. Fanovi oba kluba sukobili su se u mraku na zatvorenom stadionu.  

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

FUDBAL ZAPALIO KAIRO: Najmanje jedna osoba poginula tokom protesta navijača (FOTO)

Izvor: S media, 09.Mar.2013

Najmanje jedna osoba poginula je danas na protestu suparničkih fudbalskih navijača u Kairu, koji su izbili kada je sud potvrdio presudu navijačima iz grada Port Saida, zbog uloge u nasilju na stadionu u kojem je prošle godine poginulo 74 ljudi...Državna televizija objavila je da je u Kairu poginuo...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.