Fudbal i Nobi Stajls: Bezubi prvak sveta koga su navijači obožavali

Izvor: B92, 31.Okt.2020, 12:12

Fudbal i Nobi Stajls: Bezubi prvak sveta koga su navijači obožavali

Legendarni fudbaler Mančester Junajteda i reprezentacije Engleske preminuo je u 78. godini

Pobedonosan, bezub i vihoran.

Ples Nobija Stajlsa - jedna od fotografija koje najbolje oslikavaju trijumf Engleske na Svetskom prvenstvu 1966. godine.

Skakutao je engleski fudbaler po travnatoj podlozi na stadionu Vembli, sa izvađenom veštačkom vilicom, spuštenim štucnama, čvrsto držeći trofej Žila Rimea u levoj ruci.

Stajls, koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preminuo u 78. godini posle duge bolesti, postao je miljenik nacije tom impulsivnom proslavom, sada kultnom proslavom posle finalne utakmice na Mundijalu.

I taj osećaj nije vezan samo za generaciju koja je imala tu čast da bude živi svedok najsvetlijeg trenutka u istoriji engleskog fudbala.

"Deca uzrasta mojih unuka mi prilaze i kažu: 'Hej, ti si momak bez zuba koji je plesao na Vembliju, zar ne?", rekao je Stajls za list Gardijan pre 18 godina.

"Na neki način, završilo se tako što sam pripadao svima".

Postao je oslonac Junajtedove ekipe koja je osvojila titulu prvaka Engleske 1965, što je skrenulo i pažnju selektora Engleske Alfa Remzija.

Remzi je "mozgao" već tada kako da stvori ekipu koja će godinu dana kasnije napasti titulu svetskog prvaka na Mundijalu.

Poput Bezbija, Remzi je znao da mora maksimalno da iskoristi Čarltonov talenat.

I opet, poput Bezbija, rešenje je našao u Stajlsu.

Nisu ga kritikovali samo novinari. Čak se ni funkcionerima fudbalskog saveza nije dopao Stajlsov destruktivan način igre.

Pošto je naknadno dobio žuti karton zbog prekršaja nad Žakom Simonom u utakmici sa Francukom, FS Engleske je zahtevao od Remzija da Stajlsa izostavi iz duela protiv Argentine u četvrtfinalu.

Remzi je odbio taj zahtev.

"Bio sam teret, tvrdili su", prisetio se Stajls.

"Alf im je rekao da će podneti ostavku ako ne može sam da bira tim. Bio je spreman da usred Mundijala ode zbog mene. A to sam saznao tek pošto je umro. Kakav čovek", dodao je on.

Remzijevo odbijanje je imalo valjan razlog. Ne samo da je Stajls pomogao da se pobedi agresivna Argentina - čije igrače je poslovično pristojni Remzi nazvao "životinjama" - nego je u polufinalu potpuno neutralisao najbolje portugalskog igrača Euzebija.

"Alf me je uvek zvao punim imenom - Norbert. Uoči meča sa Portugalom, pozvao me je u stranu i rekao: 'Norberte, hoću da izbaciš Euzebija'", pojasnio je Stajls .

"Odgovorio sam: 'Mislite, iz utakmice ili za stalno?"

On je za Junajted u periodu od 1960. do 1971. odigrao skoro 400 utakmica, osvojio Kup evropskih šampiona i dve titule prvaka Engleske.

Stajls je jedan od trojice Engleza, uz Čarltona i bivšeg igrača Liverpula Ijana Kalahana, koji su osvojili i Kup šampiona i Svetsko prvenstvo.

Pošto je napustio Old Traford, Stajls je imao epizode u Midlzbrou i Preston Nort Endu, pre nego što je postao trener.

Ipak, kao trener nije dostigao nivo koji je imao kao igrač.

Pogledajte video proslave navijača Hajduka iz Splita

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom
Pogledaj vesti o: Fudbal,   Manchester United

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.