Izvor: Piplmetar.rs, 13.Okt.2022, 08:31

Fradijeva „Grupama arena“ primer kojim bi Zvezda i srpski klubovi trebalo da se vode?

Svedoci smo ekspanzije mađarskog fudbala u svakom pogledu. Od uspeha reprezentacije, modernog stila igre, nekolicine mladih igrača koji su izbačeni prethodnih godina, pa attain infrastrukture koja konstantno napreduje.
Sam fudbalski klub Ferencvaroš i njihov stadion „Grupama enviornment“ koji nosi ime po naslovnom sponzoru, kompaniji iz Francuske, idu korak po korak s popriličnim ulaganjima, ali i pomoćima od strane >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << države Mađarske.
„Grupama enviornment“ izgrađena je 2014. godine za svega 23 meseca. Prompt gradnja koštala je nešto više od 32.000.000 evra i na osnovu svog spoljašnjeg i unutrašnjeg izgleda lako je zaključiti da vredi taj novac. Pritom, ovaj stadion godišnje donosi popriličan prihod mađarskom šampionu. Iste godine kada je stadion izgrađen, dogovorena je saradnja sa „Grupama“ kompanijom na 7+3 godine. Upravo je prošlog leta nastavljena na te preostale tri sezone, pa će tako ova enviornment koja se nalazi unutar Pešte attain 2024. nositi sadašnje ime. Ono što je nepoznato jeste koliko Fradi prihoduju od sponzorskog ugovora.
„To je poslovna tajna“, rekao je svojevremeno mađarskim novinarima generalni direktor „Grupame“ Jan Menterije. Podaci nikada nisu bili dostupni javnosti, ali ista kompanija Lionu plaća oko 6.000.000 godišnje na ime naslovnog sponzorstva „Olimpik parka“, te se da zaključiti da ni cifra koju Ferencvaroš dobija nije mala.
Od Evrope, klub je attain sada prihodovao oko 4.000.000 na prodaji ulaznica, što je negde i Zvezdin prosek attain sada, s tim da su „zeleno-beli“ odigrali šest mečeva spram četiri srpskog prvaka.
No, stadion je sam po sebi održiv. Na njemu se organizuju i brojni drugi događaji, od sportskih attain poslovnih, koncerata i drugih. Sve to, Ferencvarošu donosi hleb.
Pritom, prekoputa se nalazi savremena „MVM enviornment“ izgrađena za potrebe Evropskog prvenstva u rukometu ove godine. Iako ne pripada direktno Ferencvarošu, njihov klub koristi to velelepno zdanje koje prima gotovo kao fudbalski stadion (20.000 duša) i za to zarađuju 3.000.000 evra godišnje na osnovu toga što ga održavaju.
Sve se zasniva na održivom sistemu, da se novac na neki način „obrće“ i da klub raste na svaki mogući način. Da li bi srpski klubovi, konkretno Crvena zvezda u ovom slučaju, mogli da posluju ovakvim putem, veliko je pitanje. Prevashodno, kapacitet stadiona morao bi biti veći, barem za 10.000 mesta kako bi i za domaće utakmice bio koliko-toliko ispunjeniji. Opet, da li bi se Zvezda odrekla isto

Opširnije
Izvor: Sportske NET

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.