FFP - Dokazi da je Mančester siti varao!

Izvor: Sportske.net, 03.Nov.2018, 01:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FFP - Dokazi da je Mančester siti varao!

Baš kao i Pari Sen Žermen, Mančester siti je varao kada je trošio na tržištu.

Već smo preneli vest o PSŽ-u i njihovoj prevari, a "Fudbal Liks" sada tvrdi da je Mančester siti takođe prekršio finansijski fer plej.

Naime, "Građani" su sakrili 30,74 miliona evra troškova od Uefinih istražitelja, a navodno je ovaj klub i pretio da će angažovati 50 najboljih advokata na svetu kako bi tužili tu organizaciju u narednih 10 godina. Do sukoba je došlo zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportske.net << neuspeha u usklađivanju sa pravilima finansijskog fer pleja.

"Fudbal Liks" tvrdi da su zaplenili dokumenta koja pokazuju da se sadašnji predsednik FIFA, a tadašnji generalni sekretar UEFA, Đani Infantino tajno našao sa Sitijevim predstavnicima u Mančesteru i to dok su pregovori za kršenje kazne bili u toku.

Siti je zajedno sa PSŽ-om optužen za kršenje propisa FFP-a u 2011/12 i 2012/13 sezoni. Oni su tada objavili ukupne gubitke od preko 150 miliona funti, što je daleko više od onoga što su pravila UEFA dozvoljavala. Kao rezultat toga, 2014. su novčano kažnjeni sa 49 miliona funti, a to je naknadno smanjeno.

"Der Špigel" je otkrio šta su revizori u Mančesteru te godine saznali. Oni su put u Mančester opisali kao "totalnu katastrofu", a pronašli su 84% "drugog komercijalnog dohotka" kluba, a to je bilo preko sponzora iz Abu Dabija.

Dokumenti takođe pokazuju da su tri od četiri ugovora koje je ovaj klub potpisao sa kompanijama iz Abu Dabija, da su ti ugovori "znatno precenjeni", i to za čak 80% više od njihove tržišne vrednosti, a čak su utvrdili da su dva sponzora bila "povezana lica", što znači da je Siti "veštački upumpavao novac u klub".

Oni takođe navode da je Infantino pokušavao da nadgleda svoje istražitelje u saradnji sa izvršnim direktorom Mančester sitija, Feranom Sorijanom, koji je između ostalog ugovorio sastanak između advokata "Građana" i Uefinog advokata, a na tom sastanku je klub dao predlog za "prijateljsko rešenje". Takođe, oni tvrde da je Infantino bio u redovnom kontaktu sa ljudima iz Mančestera i da im je on javio da bi moglo da dođe do kazne.

Međutim, vlasnik Mančester sitija, Kaldon Al Mubarak je odbio ideju novčane kazne i rekao "da će radije potrošiti 30 miliona funti na 50 najboljih advokata i da će ih tužiti narednih 10 godina".

Uefin tadašnji predsednik, Platini je objasnio da je razgovarao sa Patrikom Vijerom, tadašnjim članom Sitija, kome je rekao da mu Mančester mora verovati. Nakon što je Siti dobio novčanu kaznu, Sorijano je ljutito odgovorio "da to ne utiče na njih uopšte". Usledio je zaplet kada je Žan Luc, koji je vodio tim od sedam istraživača preminuo zbog bolesti početkom 2014.

Klif je tada napisao "Jedan pao, ostalo još šest". To je razbesnelo "Građane" koji su odgovorili:

"Nećemo davati komentare na hakovane materijale koji su izvučeni iz konteksa ili su ukradeni od Sitijeve fudbalske grupe. Ovo je jasan pokušaj da se ošteti reputacija kluba."

Nastavak na Sportske.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportske.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportske.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.