Noćas je otišao jedan od tri lava: Kolege se opraštaju od Baneta 187 FOTO

Izvor: B92, 27.Nov.2019, 20:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Noćas je otišao jedan od tri lava": Kolege se opraštaju od Baneta 187 FOTO

Nekadašnjeg člana muzičke grupe 187 Baneta Kovačevića, koji je sinoć preminuo posle operacije srca, pamtićemo po velikim hitovima ove, nekada veoma popularne grupe.

"Nikada nećeš znati", "Slikaj", "Jedna od mnogih", samo su neke od pesama grupe 187, čiji je član bio Bane Kovačević. U grupi su pored Baneta bili i Marko Janković i Peđa Radosavljević, a posle raspada grupe Bane je nastavio samostalno da se bavi muzikom.

O njegovom životu se malo zna, osim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što je u vreme velike populanosti ove grupe Bane važio za jednog od najpoželjnijih pevača tog vremena. Ono što je poznato javnosti jeste da je Bane bio u vezi sa pokojnom pevačicom Ksenijom Pajčin, kao i da se posle njene smrti borio protiv nasilja nad ženama, o čemu svedoči i pesma koju je objavio, a koja je posvećena njegovoj nekadašnjoj devojci Kseniji.

O Banetu se dugo ništa nije znalo sve do trenutka dok na Fejsbuku nije objavio fotografiju ispred Kliničkog centra Srbije, na osnovu koje se saznalo da je imao ozbiljniji zdravstveni problem sa srcem.

Bane se slikao ispred Klinike za kardiologiju KCS-a sa raširenim rukama skupljenim u pesnice, ali i sa gazom na vratu, a ispod fotografije je napisao:

"Borba je završena, izašao k'o pobednik".

Mnogi prijatelji i poštovaoci njegove muzike tada su mu čestitali i poželeli brz oporavak i ozdravljenje, ali izgleda da je sudbina htela drugačije.

Nepuna četiri meseca od objavljivanja fotografije i velike želje za životom, Banetovu porodicu, prijatelje, kolege i obožavaoce zatekla je vest o njegovoj smrti.

Banetov kolega iz grupe Marko Janković ne može da poveruje da Baneta više nema, a svoju bol i tugu podelio je emotivnom porukom na Instagramu.

"Tri lava od pre 20 godina! Noćas je jedan otišao. Mir sa tobom, dobri moj" napisao je Marko.

DJ Prema je na Instargamu postavio Banetovu sliku ispod koje je napisao:

"Teška godina, mirno spavaj Kapetane. R.I.P. Bane 🖤187 for ever!"

Bane Kovačević ostaće upamćen kao momak koji je obeležio muzičku scenu devedesetih godina u Srbiji.

Grupa 187 nastala je je 1996. godine i to u srednjoj grafičkoj školi, o čemu je govorio Marko Janković.

"Nastala je 1996. godine, u srednjoj grafičkoj školi. Bane je bio pravi rastafaraj, privlačila ga je afrička kultura. Peđu je oduvek zanimao di-džejing, a ja sam bio dizelaš koji sluša rep. Tako smo se i upoznali i okupili. Javnosti je grupa postala poznata 2000. godine, kada je izašao naš treći album "Nikada nećeš znati", jer prva dva nisu bila komercijalna. Inače, 187 je član krivičnog zakona u Americi. Tada je Dr Dre izbacio pesmu u kojoj se taj termin spominje, nas je bilo troje, a to su bila tri broja i to nam je izgledalo kao dobra ideja. Prva grupa sa brojem u imenu kod nas", izjavio je jednom prilikom Marko i istakao da su su veliku pomoć imali od repera Grua.

"Bilo je prilično teško. Niko od nas nije imao novca. Gru nam je napravio prvu pesmu 1996. godine. Zavisili smo od toga da li smo interesantni nekoj izdavačkoj kući. Posle samo mesec dana od izlaska prvog spota, iz svakog automobila u gradu se mogla čuti naša muzika, i to je budilo fenomenalan osećaj. U to vreme je moglo da se živi od koncerata, ako imaš dobrog menadžera, a mi smo ih imali nekoliko. Ali, koliko meda, toliko i trnja. Takav je to život bio", pričao je Marko o grupi 187.

Nakon raspada grupe sva tri člana "187" otišla su svako na svoju stranu, a samo je Bane Kovačević ostao u muzici.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.