REGULIŠE ŠEĆER, SNIŽAVA TRIGLICERIDE I POMAŽE DA SMRŠATE: Začin od 3 sastojka je čudo za zdravlje!

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Jun.2021, 10:12

REGULIŠE ŠEĆER, SNIŽAVA TRIGLICERIDE I POMAŽE DA SMRŠATE: Začin od 3 sastojka je čudo za zdravlje!

Crveni prah je neverovatno zdrav.

Kari, začin koji naše domaćice ne koriste previše često, zapravo je prava riznica zdravlja. Pomaže čišćenje krvnih sudova, a ima i značajnu ulogu u prevenciji dijabetesa.

Najviše se koristi sa piletinom u indijskoj kuhinji, a ono što malo ko zna jeste da predstavlja mešavinu i to najčešće tri začina - kurkume (koja pomaže kod hipertenzije) korijandera i čili paprike.

Ova tri začina, zajedno i odvojeno, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << imaju neverovatna lekovita svojstva, ističu nutricionisti, a evo i koja...

Čiste krvne sudove

Istraživanje je pokazalo da hrana začinjena karijem poboljšava protok krvi, verovatno zbog visokog sadržaja antioksidanasa u začinu. Još jedno naučno istraživanje je pokazalo da ljubitelji karija imaju mnogo niži nivo triglicerida, čak i u odnosu na pušače i osobe koje mnogo vremena provode sedeći, lišeni fizičke aktivnosti.

Kontrolišu nivo šećera

Naučnici su potvrdili da ljudi koji su jeli meso začinjeno karijem dva do tri puta nedeljno, imali su u kontinuitetu niži nivo šećera u krvi od onih koji nisu jeli ovu pikantnu hranu.

Pomažu mršavljenje

Istraživanje je pokazalo da je unos od 6 do 12 grama karija tokom obroka povezano sa smanjenim osećajem gladi i generalno slabijim apetitom, što je veoma važno ukoliko se borite sa suvišnim kilogramima.

Smanjuju oksidativni stres

Ispostavilo se da je redovna konzumacija karija utiče na snižavanje nivoa alantoina, markera oksidativnog stresa, a čiji višak dovodi do oštećenja ćelija i različitih bolesti.

Kari poseduje snažna antioksidativna svojstva. Pa tako su kurkuma i korijander od kojih se ovaj začin sastoji, poznati i po snažnom antigljivičnom i antibakterijskom dejstvu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.