Akupresurne tačke na telu za ublažavanje glavobolje i drugih bolova

Izvor: eKlinika.rs, 31.Jul.2021, 17:08

Akupresurne tačke na telu za ublažavanje glavobolje i drugih bolova

Akupresura je vrsta tradicionalne kineske medicine koja ima za cilj vraćanje ravnoteže u energetski sistem tela i regulisanje promena u njemu. Iako se primenjuje vekovima, ozbiljnija istraživanja o mogućem uticaju akupresure tek se rade, a neke studije su potvrdile efikasnost ove metode kod eliminacije bola u glavi.
Tačke na stopalima efikasne, moguća i kombinacija za bolji efekat Pokazalo se da je pritisak na nekoliko tačaka na stopalima delotvoran i da može da pomogne kod glavobolje. >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << Bolji rezultat može da se postigne ako se stimulacija ovih tačaka udruži sa još nekim na telu. Praktičari akupresure savetuju i onima koji su skeptični prema ovakvoj vrsti metoda da pokušaju, jer svakako nema nikakvog negativnog efekta.
Tačka Tai Chong na stopalu Ovo mesto, poznato i kao Jetra 3, nalazi se između zgloba palca i drugog prsta. Nađite tačku koja će vam izazvati strujanje, stimulišite je najpre samo sa gornje strane, a za bolji efekat uzmite čitavo stopalo, palcem pritiskajte odozdo tačku koja se nalazi otprilike u nivou ove napred, i delujte istovremeno.
Ublažićete glavobolju i napetost, kao i bolove u krstima, i smanjiti stres.
Tai Chong tačka na stopalu Foto: Youtube prtsc

Tačka Zu Lin Qi Pronađite mesto između četvrtog i malog prsta, pritisnite, a zatim idite na gore prevlačenjem do mesta između zglobova zglobova gde se prsti povezuju sa stopalima. Ponavljajte i stimulišite nekoliko minuta.
Pritisak na ovu tačku može pomoći kod glavobolje, menstrualnih glavobolja i drugih bolova tokom menstruacije.
Zu Lin Qi tačka na stopalu Foto: Youtube prtsc

Feng Chi tačke na vratu Ovo mesto je u akupresuri poznato i kao Žučna kesa. Stimulisaćete ih tako što ćete pritisnuti obe tačke iza vrata, sa obe strane kičme, na mestu gde se veliki mišići vrata vezuju za podnožje glave.
Pomoći će u ublažavanju glavobolje, kao i simptoma prehlade, umora i migrene.
Tačke Feng Chi na vratu, Фото: Youtube prtsc

He Gu, jedna od najčešćih tačaka za stimulaciju Tačka koja se naziva i Veliko crevo 4, nalazi se na boku kažiprsta gde se spaja sa ostalim delom šake, rukom, između kažiprsta i palca.
Pomaže u ublažavanju stresa, napetosti, zubobolje, generalizovanog bola u licu i glavobolje. Ne preporučuje se stimulisanje ove tačke tokom trudnoće.
He Gu na ruci Foto: Youtube prtsc

Jian Jing na ramenom pojasu Akupresura ovu tačku naziva Žučna kesa 21, a nalazi se na spoju zgloba ramena i početka vratnog dela. Može se stimulisati zajedno sa laganim pritiskom na tačku na samom vrhu kičmenog stuba. Trebalo bi da pomogne kod glavobolje, bolova u vratu i ukočenosti vrata.
Pritisak na ovu tačku takođe se ne preporučuje trudnicama.
Jian Jing tačka (stimulisana palcem na fotografiji) Foto: Youtube prtsc

Zhong Zu na šaci Ova tačka poznata i kao Trostruki grejač 3, nalazi se između malog i domalog prsta na spoljnom delu šake,
Pritisak na nju može pomoći u ublažavanju tenzijske (tenzione) glavobolje, kao i bolova u vratu i ramenima.
Zhong Zu tačka na šaci Foto: Youtube prtsc

Na koji način akupresura pomaže Praktičari akupresure objašnjavaju da vitalna energetska sila zvana Chi cirkuliše našim telom. Bolest i drugi zdravstveni problemi dovode do neravnoteže ove energije, što dovodi do bolova i ozbiljnih zdravstvenih stanja. Stimulisanje određenih tačaka pritiska pomaže efikasnijem kretanju Chi energije.
Da biste pravilno stimulisali neku tačku pritiska, činite to čvrsto i ravnomerno pritiskajući gore-dole ili kružno nekoliko minuta. Ne bi trebalo da boli, a ako se dogodi, pokušajte lagano da malo pomerite tačku pritiska.
Analiza jednog broja sistematskih pregleda iz 2014. godine pokazala je da akupresura može pomoći u ublažavanju bolova, uključujući glavobolju. Ograničenje studija se sastoji u tome što se uglavnom na određene akupresurne tačke već na grupu tačaka, a to otežava tačno definisanje da li je određeno mesto tj. pritisak na određenu tačku efikasniji od nekog drugog.
Članak Akupresurne tačke na telu za ublažavanje glavobolje i drugih bolova se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.