Naslovna / Zdravlje

Akupresurne tačke na telu za ublažavanje glavobolje i drugih bolova

Priredio/la: M. R.|17:00 - 31. 07. 2021.

Pritisak na određene tačke na telu može da pomogne kod glavobolje

Kineska medicina veruje vekovima, ali nove studije tek skorije priznaju efekte akupresure na bol Foto: Shutterstock

Akupresura je vrsta tradicionalne kineske medicine koja ima za cilj vraćanje ravnoteže u energetski sistem tela i regulisanje promena u njemu. Iako se primenjuje vekovima, ozbiljnija istraživanja o mogućem uticaju akupresure tek se rade, a neke studije su potvrdile efikasnost ove metode kod eliminacije bola u glavi.

Tačke na stopalima efikasne, moguća i kombinacija za bolji efekat

Pokazalo se da je pritisak na nekoliko tačaka na stopalima delotvoran i da može da pomogne kod glavobolje. Bolji rezultat može da se postigne ako se stimulacija ovih tačaka udruži sa još nekim na telu. Praktičari akupresure savetuju i onima koji su skeptični prema ovakvoj vrsti metoda da pokušaju, jer svakako nema nikakvog negativnog efekta.

Tačka Tai Chong na stopalu

Ovo mesto, poznato i kao Jetra 3, nalazi se između zgloba palca i drugog prsta. Nađite tačku koja će vam izazvati strujanje, stimulišite je najpre samo sa gornje strane, a za bolji efekat uzmite čitavo stopalo, palcem pritiskajte odozdo tačku koja se nalazi otprilike u nivou ove napred, i delujte istovremeno.

Ublažićete glavobolju i napetost, kao i bolove u krstima, i smanjiti stres.

Akupresura, stopalo

Tai Chong tačka na stopalu Foto: Youtube prtsc

Tačka Zu Lin Qi

Pronađite mesto između četvrtog i malog prsta, pritisnite, a zatim idite na gore prevlačenjem do mesta između zglobova zglobova gde se prsti povezuju sa stopalima. Ponavljajte i stimulišite nekoliko minuta.

Pritisak na ovu tačku može pomoći kod glavobolje, menstrualnih glavobolja i drugih bolova tokom menstruacije.

Zu Lin Qui, akupresura

Zu Lin Qi tačka na stopalu Foto: Youtube prtsc

Feng Chi tačke na vratu

Ovo mesto je u akupresuri poznato i kao Žučna kesa. Stimulisaćete ih tako što ćete pritisnuti obe tačke iza vrata, sa obe strane kičme, na mestu gde se veliki mišići vrata vezuju za podnožje glave.

Pomoći će u ublažavanju glavobolje, kao i simptoma prehlade, umora i migrene.

Feng Chi tačke, akupresura

Tačke Feng Chi na vratu, Фото: Youtube prtsc

He Gu, jedna od najčešćih tačaka za stimulaciju

Tačka koja se naziva i Veliko crevo 4, nalazi se na boku kažiprsta gde se spaja sa ostalim delom šake, rukom, između kažiprsta i palca.

Pomaže u ublažavanju stresa, napetosti, zubobolje, generalizovanog bola u licu i glavobolje. Ne preporučuje se stimulisanje ove tačke tokom trudnoće.

He Gu tačka, ruka, akupresura

He Gu na ruci Foto: Youtube prtsc

Jian Jing na ramenom pojasu

Akupresura ovu tačku naziva Žučna kesa 21, a nalazi se na spoju zgloba ramena i početka vratnog dela. Može se stimulisati zajedno sa laganim pritiskom na tačku na samom vrhu kičmenog stuba. Trebalo bi da pomogne kod glavobolje, bolova u vratu i ukočenosti vrata.

Pritisak na ovu tačku takođe se ne preporučuje trudnicama.

Jian Jing tačka, akupresura

Jian Jing tačka (stimulisana palcem na fotografiji) Foto: Youtube prtsc

Zhong Zu na šaci

Ova tačka poznata i kao Trostruki grejač 3, nalazi se između malog i domalog prsta na spoljnom delu šake,

Pritisak na nju može pomoći u ublažavanju tenzijske (tenzione) glavobolje, kao i bolova u vratu i ramenima.

Zhong Zu, akupresura

Zhong Zu tačka na šaci Foto: Youtube prtsc

Na koji način akupresura pomaže

Praktičari akupresure objašnjavaju da vitalna energetska sila zvana Chi cirkuliše našim telom. Bolest i drugi zdravstveni problemi dovode do neravnoteže ove energije, što dovodi do bolova i ozbiljnih zdravstvenih stanja. Stimulisanje određenih tačaka pritiska pomaže efikasnijem kretanju Chi energije.

Da biste pravilno stimulisali neku tačku pritiska, činite to čvrsto i ravnomerno pritiskajući gore-dole ili kružno nekoliko minuta. Ne bi trebalo da boli, a ako se dogodi, pokušajte lagano da malo pomerite tačku pritiska.

Analiza jednog broja sistematskih pregleda iz 2014. godine pokazala je da akupresura može pomoći u ublažavanju bolova, uključujući glavobolju. Ograničenje studija se sastoji u tome što se uglavnom na određene akupresurne tačke već na grupu tačaka, a to otežava tačno definisanje da li je određeno mesto tj. pritisak na određenu tačku efikasniji od nekog drugog.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo