Zaga Žeravica za Maxbetsport: Pravimo Rankov muzej, ali mi je rečeno da to nije javni interes

Izvor: 011vodič.com, 13.Okt.2019, 12:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaga Žeravica za Maxbetsport: Pravimo Rankov muzej, ali mi je rečeno da to nije javni interes

Legendarni košarkaški trener Ranko Žeravica napustio nas je 29. oktobra 2015. godine. Ipak, on nije zaboravljen, a sećanje na njega će da bude još jače jer se u Novom Miloševu, Rankovom rodnom mestu, pravi njegov muzej. O tome je za naš radio govorila njegova supruga Zaga.
Od 20 igraju Crvena zvezda – Budućnost, a u kladionici MaxBet je kvota na pobedu domaćina 1.17.
Inače. Zaga Žeravica je nekadašnja košarkašica koju mnogo poštuju u Španiji. >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << Toliko da ima i svoje mesto u VIP loži u dvorani Saragose. Sudbina Ranka Žeravice je vezana za Duška Popova. U pitanju je nekadašnji agent po čijem je liku i stvoren Džejms Bond.
Rankov bratanac Čedomir Žeravica i ja ćemo da napravimo Rankovu kuću ili muzej gde ćemo da istaknemo njegovce eksponate. Kuća u kojoj je rođen Duško Popov su kupili Rankovi roditelji i to želimo da preuredimo. Imala sam sa Čedomirom sastanak u ministarstvu kulture gde su bili i ljudi iz ministarstva sporta i oni su mi rekli da ne vide javni interers u toj kući. Pitala sam zašto nije javni interes košarkaški teren koji smo otvorili i koji će biti dostupan svima 24 časa. Zar nisu javni interes sve medalje koje je Ranko doneo našoj zemlji? Sve to me je zabolelo. U Beogradu niko nije imao interesa da se to otvori – rekla je Zaga Žeravica u emisiji 60 minuta sa Vladiom i Acom na Maxbet radiju.
Planirano je da se muzej otvori sledeće godine, na petu godišnjicu od Rankove smrti i 50 godina od zlata na Svetskom prvenstvu u Ljubljani. Takođe, to će biti i 40 godina od olimpijskog zlata u Moskvi. Obe medalje su osvojene kada je Jugoslaviju sa klupe vodio Žeravica.
Njega mnogo više cene u Španiji.
Barselona je napravila veličanstven omaž Ranku. Bila je to utakmica protiv Unikahe, a dvorana je bila puna. Ranko je bio prvi košarkaški trener koji je došao u Frankovu Španiju. Barselona je dala 20.000 dolara za muzej. Imamo ugovor da i u buduće sarađujemo. Boli me da većina donatora od njih 90 je iz unutrašnjosti, drugih krajeva ili inostranstva. Zvezda se odazvala, a Partizanu sam tri puta pisala i nikada nisam dobila odgovor. To je vrlo tužno jer je on došao u Partizan kada je ispao u drugu ligu i doveo igrače kao što su Kićanović i Dalipagić. Moram da istaknem da nam je dosta pomogla Vlada Vojvodine.
Ranko Žeravica je sačuvao izveštaje sa svih treninga i ostalih događaja vezanih za košarku. Stoga bi to bio vredan materijal za srpsku arhivu.


The post Zaga Žeravica za Maxbetsport: Pravimo Rankov muzej, ali mi je rečeno da to nije javni interes appeared first on 011vodic.com.
Pogledaj vesti o: Košarka,   Crvena Zvezda

Nastavak na 011vodič.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.