Ruže za sve žrtve Novosadske racije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Jan.2015, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruže za sve žrtve Novosadske racije

Član Gradskog veća Novog Sada zadužen za komunalne poslove Vladimir Stojković prisustvovao je sadnji crvenih ruža, na zelenim površinama sa novosadske strane Varadinskog mosta, u znak sećanja na žrtve racije 1942. godine.

Stojković je tom prilikom rekao da je zasađeno 1.246 crvenih ruža koje simbolizuju nevino prolivenu krv Novosađana tokom te racije.

Ruže su zasađene u oblike dve suze koje teku u pravcu Dunava.

"Obeležavajući 73 godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od Holokausta u Novom Sadu, zajedno sa JKP 'Gradsko zelenilo' došli smo na ideju da posadimo 1.246 crvenih ruža, po jedan cvet za svakog stradalog Novosađanina u raciji koja se odigrala u neposrednoj blizini ovog mesta", rekao je Stojković novinarima, dodajući da "januarski Crveni led svake godine u bolu okuje Novi Sad".

Stojković je naglasio da Novi Sad može i mora da posluži za primer kako ljudi različitih nacija i veroispovesti mogu da žive zajedno, srećno i u slozi.

Direktor JKP "Gradsko zelenilo" Aleksandar Bogdanović je kazao da će 1.246 crvenih ruža posađenih u obliku suze predstavljati prirodni spomenik u čast nastradalih građana Novog Sada u zloglasnoj raciji.

Bogdanović je dodao da će "Gradsko zelenilo" prihvatiti ideju da se na mestu gde su posađene ruže postavi ploča na kojoj će, za sve one koji ne znaju, stajati objašnjenje zbog čega su na tom mestu zasađene ruže.
Pogledaj vesti o: Vladimir Stojković

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.