Vladimir Putin: Izbor Rusije u korist demokratije je neopoziv

Izvor: Vostok.rs, 06.Apr.2013, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladimir Putin: Izbor Rusije u korist demokratije je neopoziv

06.04.2013. -

Rusija je načinila neopoziv izbor u stranu demokratije i ne može da zamisli drugi put razvoja. Sve ostale tvrdnje su iz oblasti izmišljotina. Ovo je izjavio predsednik Rusije Vladimir Putin. Uoči radne posete Nemačkoj 7. i 8. aprila dao je intervju najvećoj nemačkoj radiotelevizijskoj kompaniji ARD.

U razgovoru su dotaknuta pitanja rusko-nemačkih ekonomskih odnosa, posledice finansijske krize na Kipru, nezgode oko evra, stav >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Moskve povodom Sirije. Nije zanemarena ni tema delatnosti nevladinih organizacija koje se finansiraju iz inostranstva u Rusiji.

Za vreme posete Nemačkoj ruski predsednik će pregovarati sa kancelarom Angelom Merkel i učestvovaće u otvaranju industrijskog sajma u Hanoveru. Rusiju će tamo predstavljati više od sto vodećih industrijskih kompanija.

Vladimir Putin je napomenuo da na EU odlazi oko 50% trgovinskog prometa Rusije. A Nemačka je među zemljama EU vodeći trgovinski partner i vodeći investitor Rusije.

- Kod nas robna razmena iznosi 74 milijarde evra, i ona se uvećava, bez obzira na nekakve teškoće. Iza ovih cifara su radna mesta, najnovije tehnologije, koje idu u obe zemlje. Nemačka je jedan od naših najvećih investitora (25 milijardi dolara nagomilanih investicija). Samo prošle godine uvećanje je iznelo 7,2 milijarde dolara.

Biće to prvi sastanak Vladimira Putina i Angele Merkel posle uvođenja drakonskih mera bankarskog regulisanja na Kipru. Ruski predsednik nazvao je apsurdnim metode konfiskacije uštede ulagača za rešavanje problema sa kojima oni nisu imali nikakve veze. A odgovarajući na pitanje zašto je na Kipru tobože bilo toliko mnogo „prljavog“ ruskog novca rekao je:

- Ako smatramo da je to bila, kako finansijskim slengom kažu „perionica“ prljavog novca, to treba dokazati. Nije valjda da ne znamo elementarna pravila? Jedno od tih elementarnih pravila se naziva prezumpcija nevinosti. Ako nije dokazano da je čovek za nešto kriv, on je nevin. Ali kako se mogu zanemarivati takve stvari, unapred proglašavajući sve prevarantima? Tako može da se optuži za prevaru bilo ko.

Govorivši o situaciji u Siriji, Putin je još jednom podvukao da se Moskva zalagala i zalaže se za političko rešenje problema. Bez bilo kakvih ultimatuma.

- Već sam govorio o tome javno, želim i Vama da kažem, želim da i Vaši gledaoci takođe znaju naš istinski stav. U čemu se on sastoji? Ne u tome da Asad danas ode, kao što predlažu naši partneri, a sutra ćemo da vidimo šta da sa tim radimo i kuda da idemo. Sada je jasno kuda će otići Libija. Ona se faktički već raspala na tri dela. Ne želimo da bude tako složena situacija kao u Iraku, kao u Jemenu.

Ruski predsednik je rekao da oni koji negoduju zbog najnovijih zakona RF o regulisanju delatnosti nevladinih organizacija, nemaju baš pravu predstavu o tome šta se u stvari dešava. Reč je o onim nevladinim organizacijama koje se finansiraju iz inostranstva – takvih je u RF 654. Putin je podsetio da slični zakoni postoje i u SAD. I ovde Kremlj ništa nije izmislio.

- Samo u četiri meseca posle usvajanja odgovarajućeg zakona na račune ovih organizacija iz inostranstva znate li koliko je stiglo novca? Ne možete da zamislite, ja nisam ni znao: 28 milijardi 300 miliona rubalja – skoro milijardu dolara! 855 miliona rubalja preko dipomatskih predstavništava. To su organizacije koje se bave unutarpolitičkom delatnošću. Zar naše društvo ne treba da zna ko i za šta dobija novac?

Najneočekivaniji bio je odgovor na pitanje čime bi mogao da se bavi predsednik kad napusti državnu dužnost.

- Veoma volim pravo, volim književnost i računam da ću uspeti da se pozabavim time bez konkretnog vezivanja za državni rad. Možda nekim drugim poslovima – društvenim, sportskim i slično.

Intervju novinarima najvećeg TV kanala Nemačke ARD Vladimir Putin redovno daje pred važne posete zemlji. 8. aprila, narednog dana posle pregovora, Putin i Merkel će položiti vence na memorijal sovjetskim zarobljenicima koncentracionog logora u Alemu.

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.