Putin: Rešenje za Siriju u jačanju legitimne vlasti

Izvor: RTS, 25.Sep.2015, 10:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Rešenje za Siriju u jačanju legitimne vlasti

Rešenje za Siriju je samo u jačanju aktuelne legitimne vlade Sirije i njenom podsticanju na dijalog, kao i pružanje pomoći u borbi protiv terorizma, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin u intervjuu uoči odlaska na zasedanje Generalne skupštine UN.
Na pitanje da li njegova zemlja pokušava da spase sirijsko rukovodstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa predsednikom Bašarom el Asadom na čelu, Vladimir Putin je odgovorio potvrdno, prenosi Tanjug.

"Po mom dubokom uverenju, postupanje u drugom pravcu, usmereno na rušenje legitimne vlade, stvoriće situaciju koja se može videti u drugim zemljama regiona ili u drugim regionima, na primer u Libiji, gde su razrušene državne institucije", rekao je Putin i dodao da se, na žalost, slična situacija uočava i u Iraku.
Putin je u intervjuu za emisiju "60 minuta" američke televiziji Si-Bi-Es rekao da samo sirijski narod ima pravo da rešava ko i kako će vladati zemljom.
"Nema drugog načina za rešenje sirijske krize osim jačanja aktuelnih državnih institucija i pomoći njima u borbi protiv terorizma, uz istovremeno podsticanje na dijalog sa zdravim delom opozicije i sprovođenje reformi", istakao je Putin, prenosi RIA Novosti.
Frans pres podseća da će se Putin sledeće nedelje sresti sa američkim predsednikom Barakom Obamom na marginama zasedanja GS UN, uz ocenu da je najnovija izjava ruskog predsednika samo naglasila jaz između dva lidera.
Vašington insistira da je Asadov brutalan tretman sopstvenog naroda koren uzroka sirijskog konflikta i da je omogućio pojavljivanje ekstremističke grupe Islamska država.
S druge strane, Moskva smatra da je džihadistička pretnja nastala posle pogrešne američke okupacije Iraka i vazdušnih napada NATO-a koji je pomagao libijskim pobunjenicima da zbace libijskog lidera Moamera el Gadafija.
Krajem juna Putin je predložio sirijskom rukovodstvu i zemljama regiona, uključujući Tursku, Jordan i Saudijsku Arabiju, udruživanje radi borbe protiv ID kao i da Moskva poziva međunarodnu koaliciju, predvođenu SAD, da sarađuju sa sirijskim vlastima u borbi protiv IS pod okriljem Saveta bezbednosti UN.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.