Marko Đurić s ambasadorom Italije o evropskom putu Srbije i 145 godina diplomatskih odnosa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Maj.2024, 19:43

Marko Đurić s ambasadorom Italije o evropskom putu Srbije i 145 godina diplomatskih odnosa

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić sastao se danas sa ambasadorom Italije u Srbiji Lukom Gorijem, sa kojim je razgovarao o evropskom putu Srbije, kao i zajedničkom obeležavanju 145 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Naglasivši da je članstvo u EU strateško opredeljenje Srbije, ministar Đurić zahvalio je na podršci koju Italija pruža našoj državi u procesu evropskih integracija.

Iako različitih mišljenja i pogleda na određene teme, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srbija i Italija dele partnerske odnose, rekao je Đurić, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poislova.

Đurić je naveo i da, pored nedavnih dešavanja u UN, koja su dovela do dodatnih nesuglasica, među zemljama zapadnog Balkana, Srbija će nastaviti da vodi politiku mira i stabilnosti u regionu.

Ministar Đurić upoznao je ambasadora Gorija sa situacijom na Kosovu i Metohiji, položajem Srba u Pokrajini i stanjem u pregovorima sa Prištinom.

Sagovornici su ocenili da su bilateralni odnosi dve države odlični, ne samo na političkom, već i privrednom nivou, što potvrđuje i uspešna realizacija dva Poslovnih foruma - prošle godine u Beogradu i pre svega nekoliko dana u Trstu.

Šef srpske diplomatije ukazao je da Srbija želi blisko da sarađuje sa Italijom po svim pitanjima koji su od nacionalnog interesa za obe zemlje, kao i da postoji prostor za unapređenje saradnje u mnogim oblastima.

Kako se ove godine navršava 145 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Italije, kao i 15 godina od potpisivanja sporazuma o strateškom partnerstvu, sagovornici su istakli da su to važni datumi iz zajedničke istorije koje je potrebno obeležiti na adekvatan način.

Đurić: Zahvalnost na podršci Venecuele očuvanju nacionalnih interesa Srbije

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić potvrdio je danas u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Bolivarske Republike Venecuele Ivanom Hilom Pintom tradicionalno dobre i prijateljske odnose dveju zemalja i dva naroda.

U telefonskom razgovoru, šef srpske diplomatije zahvalio je na bezuslovnoj pomoći i podršci koju Venecuela pruža Srbiji u odbrani nacionalnih interesa, te još jednom istakao značaj uloge koju je Venecuela imala prilikom borbe Srbije u vezi sa Predlogom rezolucije o Srebrenici.

Srbija, kako je naveo, visoko ceni nedvosmisleni stav Venecuele kada je reč o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje, te ukazao da će Srbija nastaviti da vodi svoju samostalnu i nezavisnu politiku, ali politiku stabilnosti i pomirenja, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Ministar Pinto naveo je da Srbiju i Venecuelu karakterišu bratski i odnosi solidarnosti, i da Srbija uvek može da računa na podršku Venecuele i naglasio da da Karakas veoma ceni podršku Srbije unutar međunarodne zajednice.

Sagovornici su ocenili da dve zemlje imaju dugu tradiciju bilateralnih odnosa koja datira još iz 1882. godine, i da je potrebno raditi na proširenju saradnje u svim oblastima, kao i nastaviti sa redovnim susretima zvaničnika obe zemlje.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministar Đurić razgovarao sa italijanskim ambasadorom o evropskom putu Srbije

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Maj.2024

Šef srpske diplomatije Marko Đurić razgovarao je danas sa ambasadorom Italije u Srbiji Lukom Gorijem o evropskom putu Srbije, kao i zajedničkom obeležavanju 145 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.