Izvor: Politika, 16.Okt.2014, 10:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Noćni vukovi: Putin i Hirurg su uz Srbiju

Ranije su Rusi mislili da smo i mi deo zapadne kulture i trebalo im je vreme da nas razumeju, kaže Saša Savić

Za dolazak ruskog predsednika Vladimira Putina juče su se „punim gasom” pripremali i članovi moto-kluba „Noćni vukovi Srbije”. Zatičemo ih u njihovoj beogradskoj bazi, nedaleko od Bulevara kralja Aleksandra, upravo dok otvaraju nove klupske prostorije. Na zidovima pravoslavna simbolika, u kombinaciji sa motivima iz bajkerskog života.

Saša >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Savić (37), predsednik moto-kluba „Noćni vukovi Srbije”, rođen je i odrastao u Berlinu, ali poslednje dve i po decenije živi u Nišu. Kako kaže, dosta mu je zapada, jer tamo nema harmonije i ljubavi kao u pravoslavnim zemljama.

– Pripremamo se za paradu i dolazak Putina i našeg predsednika Aleksandra Zaldastanova Hirurga, koji je upravo sada na sastanku kod predsednika Tomislava Nikolića. Iz Moskve nam je došlo dvadesetak „vukova”, zajedno ćemo isplanirati aktivnosti povodom posete Putina.

Srpski „vukovi” sada su u novoj klupskoj kući, u prostoru koji pripada Sportskom društvu „Radnički”, ispod starih tribina.

– „Radnički” je prvo i najstarije sportsko društvo u Srbiji, a naš cilj i jeste da edukujemo mlade da se bave sportom i da žive zdravo. Ovaj prostor je veliki oko 115 kvadratnih metara. Imamo binu, gde nastupaju bendovi, a mi imamo i jedan svoj koji se zove „Frižiders”. Sve smo ovde sami uradili, svojim rukama. Sami kupujemo materijal, sami gradimo. Želimo da uložimo svoj trud u svojoj kući, da bismo ga više cenili. Naša klupska kuća je poluotvorenog tipa, za sve članove i ljude dobre volje – otkriva Savić.

„Noćni vukovi Srbije” formirani su zvanično 2006, osnivači su Goran Jovanović Fonza iz Niša i Aleksandar Zaldastanov Hirurg iz Moskve, inače vođa svih „vukova” sveta.

– Zvanično, mi smo ruski moto-klub u Srbiji i trenutno imamo oko 100 članova. Postoji naša unutrašnja procedura kako se postaje član kluba. Ako ima motor, ako je osoba poštena, ako se ne bavi kriminalnim aktivnostima, onda može da se pridruži. Uvek gledamo da pomognemo čoveku ako posrne, da se uspravi ako je grešio. Težimo da odvučemo omladinu sa ulice, od svih onih negativnih uticaja. Da pravimo bolje ljude – objašnjava vođa srpskih „vukova”.

Kako ističe, važno je upoznati čoveka, steći međusobno poverenje da bi bio primljen među njih.

– Treba se pokazati i na putu, i kao brat, i kao drug. Naš član mora, i u dobru i u zlu, da se zalaže i bori za očuvanje naše tradicije, istorije, da budi nacionalnu i patriotsku svest. Ne u nekom negativnom smislu, već jednostavno: voli prvo svoje, pa onda sve ostalo. Ne vređamo nikoga, ne potcenjujemo i ne vređamo druge. Svako je izabrao svoj put i o njemu govore njegova dela. Mi smo izabrali svoj put i njime vozimo.

Savić se divi i Putinu i Hirurgu. Ako pogledamo istoriju i shvatimo kako je Zapad pre par decenija uništio Rusiju, i kako je Putin obnovio njenu snagu, onda shvatamo koliko je taj čovek mnogo učinio, dodaje vođa bajkera.

– On je Rusiju podigao iz pepela, kao pticu Feniks. Sada je ponovo Rusija svetska sila kao nekad i ja smatram da su oni naša starija braća, a da je Srbija najzapadnija granica čuvara pravoslavlja. Rusija se ne brani u Rusiji, već u Srbiji. U Rusiji to znaju i veoma cene. Srećan sam što je Putin stao uz nas da nas štiti. On je dobar čovek koji želi svom narodu dobro. Putin veoma ceni i voli Srbiju, jer zna da smo mi to što jesmo i da nas ne mogu da kupe. Nismo prodali veru za večeru i poslednjih godina svi u Rusiji to znaju. Ranije su oni mislili da smo i mi deo zapadne kulture i trebalo im je vreme da nas razumeju. Oni cene duhovno, a ne materijalno i sada su nas blisko primili – kaže predsednik „Noćnih vukova Srbije” Saša Savić.  

B. Bilbija

objavljeno: 16.10.2014.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.