Filimonova: Srbija za Rusiju strateški partner prvog reda

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Okt.2014, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Filimonova: Srbija za Rusiju strateški partner prvog reda

BEOGRAD - Ruski istoričar Anja Filimonova ocijenila je da je Srbija za Rusiju strateški partner prvog reda, što je potvrdila nedavna posjeta predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina Beogradu, i da se Rusija, ponovo otkrivši Srbiju, vraća sebi i svojoj potpunosti.

Filimonova je naglasila da je za Rusiju na civilizacijskom planu najvažnija obnova onog što naziva "ruskim svijetom" i da je Srbija, kojoj oslabljena >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Rusija nije mogla pomoći 1999. godine kada se našla pod udarom NATO-a, sada važan dio tog svijeta.

"Srbi su zaista nevjerovatan narod. Vi u nevjerovatnim uslovima pritisaka i sa Istoka i sa Zapada uspijevate da sačuvate identitet, vjeru i nacionalnu samosvijest. Ne bih mogla da navedem drugi narod u svijetu kom je to pošlo za rukom. Rusija može mnogo toga od vas da nauči, prije svega o umijeću borbe za svoju zemlju", rekla je Filimonova za "Politiku".

Govoreći o procesu evrointegracija Srbije, Filimonova je naglasila da se Rusija ne protivi ulasku Srbije u EU, ali da je za Moskvu apsolutno neprihvatljiva opcija da Beograd prvo pristupi NATO-u, kao što su prije njega uradile sve balkanske zemlje, pa tek onda EU.

"Zato vidimo protivrječnost. Na koji način srpske evrointegracije odvojiti od integracija u NATO, ako za njih, za SAD i Evropu to ide zajedno?", upitala je Filimonova.

Ona je upozorila da bi ovakav tok stvari uslovio da automatski bude likvidiran trgovinski ugovor između Moskve i Beograda, što bi nanijelo udar srpskoj, a ne ruskoj ekonomiji.

Ukoliko, pak, odustane od evrointegracija i prikloni se evroazijskim integracijama Srbija će, smatra Filimonova, imati niz prednosti.

"Prije svega, Rusija ne postavlja nikakve političke uslove i ne primjenjuje instrumente koje koristi Zapad, poput pritisaka, ucjena i uništavanje ekonomije i suvereniteta. Srbija ovim izborom dobija mogućnost suverenog unutrašnjeg razvoja, uz pristup ogromnom ruskom tržištu", rekla je Filimonova.

Kada je riječ o dešavanjima u Ukrajini, ona je ukazala da iza svega što se dešava stoje galicijski neonacisti koji se bore protiv "ruskog naroda, jezika i svega što je rusko".

"Suštinski, oni se bore i protiv ukrajinskog naroda, jer ga lišavaju prava na slobodan razvoj u duhovnoj, nacionalnoj, kulturnoj, ekonomskoj i političkoj sferi. To i jeste fašizam, odnosno nacizam", rekla je Filimonova, podsjećajući da su ukrajinski unijati odigrali istu ulogu u Drugom svjetskom ratu kakvu su imali ustaški sveštenici u NDH.

"Riječ je o formiranju ideologije, ali i prakse oružane borbe protiv onih koji drugačije misle, odnosno pravoslavnih. Tu je i uloga Zapada, koji Ukrajinu posmatra kao instrument pritisaka na Rusiju. Dakle, fašizam nije nestao, već je sada dobio svoj puni izraz u Ukrajini", zaključila je Filimonova.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.