Dogovor Putina i Janukoviča o gasu

Izvor: B92, 17.Dec.2013, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor Putina i Janukoviča o gasu

Moskva -- Rusija je pristala da znatno snizi cenu gasa za Ukrajinu i da kupi ukrajinske obveznice za 15 milijardi dolara, objavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

Ipak, Putin kaže da sa ukrajinskim kolegom Viktorom Janukovičem nije razgovarao o pristupanju Ukrajine paktu o slobodnoj trgovini sa bivšim sovjetskim zemljama.

Putin je nakon sastanka sa ukrajinskim kolegom Viktorom Janukovičem naveo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će cena gasa biti snižena za trećinu - sa 400 dolara za 1.000 kubnih metara na 268.

Zvaničnici Rusije i Ukrajine potpisali su i mnoge ugovore o podsticanju trgovinske i industrijske saradnje između dva bivša sovjetska suseda, što se tumači kao novi udarac na odnos Ukrajine i EU.

Među potpisanim ugovorima je i sporazum o rešavanju sporova u međusobnoj trgovini, sporazum o zajedničkoj modifikaciji transportnog aviona iz vremena Sovjetskog Saveza, sporazum o industrijskoj saradnji i o izradi planova za izgradnju mosta preko moreuza Kerčki.

"Ukrajina je jedan od naših strateških partnera", rekao je Putin na početku sastanka, dok je Janukovič dodao da Ukrajina i Rusija treba da razvijaju "strateško partnerstvo".

"Današnji susret je u izvesnoj meri strateški. Ne treba da se ovde zaustavimo, već da razvijamo naše strateško partnerstvo", izjavio je ukrajinski predsednik.

Ukrajinska opozicija nedeljama protestuje zato što Janukovič nije potpisao Sporazum o pridruživanju s Evropskom unijom, već želi da jača saradnju s Rusijom.

"Predsednik je danas u Moskvi, a priča se da će se vratiti s novcem i nižom cenom gasa. Pod kojim uslovom? Nadamo se da neće izdati nacionalne interese zemlje", rekao je jedan od opozicionih lidera Vitalij Kličko.

Drugi lider opozicije Arsenij Jacenjuk upozorio je Janukoviča na posledice ulaska Ukrajine u carinsku uniju bivših sovjetskih republika.

"Za njega je to karta u jednom pravcu. Ako to uradi, ne sme se vratiti iz Moskve", poručio je on.

Bela kuća: Ukrajinsko- ruski dogovor neće umiriti demonstrante

Administracija američkog predsednika Baraka Obame saopštila je danas da dogovori Kijeva i Moskve, postignuti na sednici rusko-ukrajinskog međudržavnog komiteta tokom posete ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča Rusiji, "ne odgovaraju na zabrinutosti" demonstranata u Ukrajini, uz pozivanje Kijevu da se vrati na "put evropske budućnosti".

Portparol Bele kuće Džejms Karni rekao je da sporazum, po kom će Rusija investirati 15 milijardi dolara u Ukrajini i smanjiti joj cenu gasa za trećinu, "neće odgovoriti na zabrinutosti onih koji su se okupili na javnim protestima širom Ukrajine", preneo je AFP.

"Pozivamo ukrajinsku vladu da sluša svoj narod i nađe put da se vrati mirnoj, pravednoj, demokratskoj i ekonomski prosperitetnoj evropskoj budućnosti, kojoj teže ukrajinski građani", rekao je Karni na dnevnom brifingu.

Agencija RIA Novosti navodi da je Karni rekao da Bela kuća analizira detalje rusko-ukrajinskog sporazuma.

Ta ruska agencija navodi da su se posle odustajanja Ukrajine od potpisivanja Sporazuma o pridruživanju sa EU, Moskva i Kijev dogovorili o snižavanju cene za ruski gas Ukrajini na 268,5 dolara za 1.000 kubnih metara, kao i o kupovini ukrajinskih evro-obveznica za 15 milijardi dolara.

Itar-Tas s navodi da će Rusija u ukrajinske hartije od vrednosti uložiti 15 milijardi dolara iz Fonda nacionalnog blagostanja, u kojem je 1. decembra bilo 88,06 milijardi američkih dolara, i prenosi ocenu ekonomista da će na taj način Rusija dati Ukrajini finansijsku pomoć, bez direktnog kreditiranja.

S druge strane, ruska državna agencija je navela da će Ukrajina, na račun sniženja cene gasa sa dosadašnjih 400 dolara za kubik, uštedeti zimus 2,7 milijardi dolara.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dogovor Putina i Janukoviča

Izvor: Akter, 17.Dec.2013

Rusija je pristala da značajno snizi cenu gasa za Ukrajinu i da kupi ukrajinske obveznice za 15 milijardi dolara, objavio je ruski predsednik Vladimir Putin

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.