Bela kuća: Putin odobrio hakovanje imejl naloga u SAD

Izvor: RTS, 18.Dec.2016, 05:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bela kuća: Putin odobrio hakovanje imejl naloga u SAD

Obamina administracija ukazala je da je ruski predsednik Vladimir Putin lično odobrio "hakovanje" imejl naloga funkcionera Demokratske stranke uoči predsedničkih izbora u SAD, i da je "činjenica" da su ti postupci pomogli kampanji Donalda Trampa. Bela kuća je napala i Trampa, rekavši da je morao znati za rusko mešanje. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Nikakvi dokazi nisu ponuđeni ni za jednu od tih tvrdnji, najnovijih koji uzburkavaju ionako neprijatan prelazak Amerike sa osam godina pod demokratskim predsednikom Barakom Obamom na novu republikansku administraciju s Trampom na čelu.
Tvrdnje o ruskom mešanju u izbore su pojačale već jake tenzije između Vašingtona i Moskve zbog Sirije, Ukrajine i niza drugih neslaganja.
"Samo su najviši ruski zvaničnici mogli odobriti te aktivnosti", rekao je portparol Bele kuće Džoš Ernest, ponavljajući reči iz oktobarske obaveštajne procene SAD.
Zamenik Obaminog savetnika za nacionalnu bezbednost, Ben Rouds, otišao je dalje, rekavši da je Putin odgovoran za te postupke ruske države.
Eksplozivna optužba ukazuje da je Putin, ionako već lider možda najvećeg geopolitičkog neprijatelja zemlje, direktno podrio demokratiju u SAD.
Kremlj je glatko odbacio tvrdnju o umešanosti Putina, a njegov portparol Dmitrij Peskov je u četvrtak rekao da je to "smešna glupost".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.