Zaratio sa Amerikom; ubrzo je upozoren – vrlo direktno

Izvor: B92, 10.Apr.2023, 13:06

"Zaratio" sa Amerikom; ubrzo je upozoren – vrlo direktno

Vašington/Pariz -- Franuski predsednik Emanuel Makron rekao je da Evropi nije u interesu jačanje krize oko Tajvana.

Makron kaže da Evropa u tom slučaju treba da sledi strategiju nezavisnu i od Vašingtona i od Pekinga.

Makron se upravo vratio iz trodnevne državne posete Kini, gde ga je toplo dočekao kineski predsednik Si Đinping.

Kina je juče počela vojne vežbe kod Tajvana, što mnogi na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Zapadu tumače kao reakciju na sastanak tajvanske predsednice Cai Ing Ven sa predsednikom Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevinom Makartijem u sredu.

Makron je rekao da Evropa ne bi smela da zaoštrava sukob u vezi s Tajvanom, nego da pokuša da izgradi sopstvenu poziciju kao treći put između Kine i SAD, u izjavi za Ekos i Politiko tokom posete Kini.

"Najgore bi bilo da mi Evropljani moramo da budemo sledbenici u tom pitanju i prilagodimo se američkom ritmu ili kineskom preterivanju", rekao je francuski predsednik za Politiko.

Evropa mora više da finansira svoju odbrambenu industriju, da razvija nuklearnu i obnovljivu energiju i smanji zavisnost o američkom dolaru kako bi ograničila oslanjanje na SAD, rekao je Makron.

Republikanski senator sa Floride Marko Rubio upozorio je na Tviteru da bi Amerika mogla da ostavi Evropu da se sama bavi Ukrajinom, kako bi se fokusirala na pitanje Tajvana nakon što je predsednik Francuske Emanuel Makron rekao da je protiv uvlačenja EU u sukob oko Tajvana.

Prema rečima jednog uticajnog parlamentarca, takođe bi trebalo razumeti da li je Makron govorio samo u ime Francuske ili u ime cele EU.

Kaže da se Evropa, uključujući Francusku, oslanja na SAD već 70 godina u pogledu odbrane.

Takođe, Rubio tvrdi da su u Kini oduševljeni Makronovim rečima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.