Kina pokazala vojnu silu zbog posete tajvanske predsednice SAD

Izvor: VOA, 10.Apr.2023, 12:45

Kina pokazala vojnu silu zbog posete tajvanske predsednice SAD

PEKING - Kineska vojska je u ponedeljak, poslednjeg dana vežbi, izvela vazdušne i pomorske blokade oko Tajvana. Kina je najavila trodnevne vežbe u subotu, nakon što se predsednica Tajvana Cai Ing-ven vratila u Tajpej nakon posete SAD. Ona se u Los Anđelesu sastala sa predsednikom Predstavničkog doma američkog Kongresa, Kevinom Mekartijem. Kina gleda na Tajvan kao na sopstvenu teritoriju i nikada se nije formalno odrekla upotrebe sile da bi ostrvo stavila pod svoju kontrolu. Tajvanska vlada oštro osporava tvrdnje Kine i osudila je vežbe. Kineska državna televizija je objavila da su avioni, uključujući nuklearne bombardere H-6, i ratni brodovi, izveli vežbe kako bi „prikazali blokadu koja obuhvata i ostrva". Tajvansko ministarstvo odbrane je saopštilo da je do ponedeljka registrovano 59 vojnih aviona i 11 brodova oko Tajvana, kao i da je grupa nosača Šandong izvodila vežbe u zapadnom Pacifiku. Japan prati kineske vojne vežbe oko Tajvana „sa velikim interesovanjem“, rekao je portparol vlade. Tokio je već duže vreme zabrinut zbog kineskih vojnih aktivnosti u toj oblasti, s obzirom na to da su južna japanska ostrva blizu Tajvana. „Značaj mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu nije važan samo za bezbednost Japana, već i za stabilnost međunarodne zajednice u celini“, rekao je novinarima sekretar kabineta Hirokazu Macuno. Južno japansko ostrvo Okinava je domaćin velike baze američkih vazduhoplovnih snaga. U avgustu 2022, kada je Kina organizovala vojne vežbe zbog posete tadašnje predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu, neki projektili su pali u ekskluzivnu ekonomsku zonu Japana. EU je takođe iskazala zabrinutost, uz ocenu da status Tajvana ne treba menjati silom jer bi bilo kakva eskalacija imala ogromne globalne implikacije. SAD su saopštile da pažljivo prate kineske vežbe. Kineska vojska je simulirala precizne udare na Tajvan drugog dana vežbi, u nedelju. Tajvanska vojska je više puta rekla da će mirno odgovoriti na kineske vežbe i da neće izazivati sukobe. Život na Tajvanu se nastavio normalno, a civilni letovi se odvijaju kao i obično. „Većina normalnih ljudi se verovatno ne plaši, a glavni razlog je to što svi misle da Kina sigurno neće započeti rat“, rekao je penzioner i bivši vojnik Tang Pao-hsiung.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Zaratio" sa Amerikom; ubrzo je upozoren – vrlo direktno

Izvor: B92, 10.Apr.2023

Vašington/Pariz -- Franuski predsednik Emanuel Makron rekao je da Evropi nije u interesu jačanje krize oko Tajvana...Makron kaže da Evropa u tom slučaju treba da sledi strategiju nezavisnu i od Vašingtona i od Pekinga...Makron se upravo vratio iz trodnevne državne posete Kini, gde ga je toplo dočekao...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.