SE: Sada rešiti status migranata „zaglavljenih u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Okt.2017, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SE: Sada rešiti status migranata „zaglavljenih" u Srbiji

Hiljade migranata i izbeglica koji su 2015. i 2016. godine išli balkanskom migrantskom rutom zaglavljeno je u Srbiji u veoma neizvesnoj pravnoj situaciji, naveo je specijalni izaslanik generalnog sekretara Saveta Evrope o migraciji i izbeglicama, ambasador Tomaš Boček u danas objavljenom izveštaju.

"Iako je Srbija usvojila istinski humanitaran pristup primivši na hiljade izbeglica i migranata, sada je neophodna strategija koja nadilazi pružanje humanitarne pomoći kako bi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se rešila pitanja u vezi sa njihovim pravnim statusom i pronašla održiva rešenja koja bi garantovala njihova socijalna i ekonomska prava u slučaju mogućeg produženja njihovog boravka u zemlji", navodi se u izveštaju.

Specijalni izaslanik ističe da je neophodno poboljšati pristup migranata i izbeglica procedurama azila, kao i njihove uslove života.

Takođe dodaje da je neophodno rešiti problem neformalne prakse upravljanja talasom izbeglica prema Mađarskoj kako bi se sprečilo i suzbilo krijumčarenje migranata i izbeglica.

Boček je preporučio hitno delovanje u cilju jačanja bezbednosti za oko 1.000 dece migranata bez pratnje koji su u Srbiji i da se obezbedi njihov adekvatan smeštaj kako bi se izbeglo zlostavljanje, eksploatacija i trgovina ljudima.

U saopštenju Saveta Evrope navodi se da je specijalni predstavnik posetio tranzitne zone Reske i Tompa u Mađarskoj na poziv mađarskih vlasti, a nakon izmena zakona o azilu i drugih pravnih akata u vezi sa migracijom početkom ove godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.