SAD optužile šest pripadnika ruske obaveštajne službe GRU za hakerske napade

Izvor: Beta, 19.Okt.2020, 21:03

SAD optužile šest pripadnika ruske obaveštajne službe GRU za hakerske napade

Ministarstvo pravde SAD optužilo je šest aktuelnih i bivših ruskih vojnih obaveštajaca da su hakerskim napadima nastojali da unesu pometnju u proces francuskih izbora, u Zimske olimpijske igre i američke bolnice i kompanije.U danas otpečaćenoj optužnici navode se detalji hakerskih napada na brojne i različite političke, finansijske i sportske mete.Navodi se da su bivši ili sadašnji pripadnici ruske vojne obaveštajne službe GRU optuženi, izmedju ostalog, za napade na ukrajinsku elektroenergetsku mrežu, na stranku Republika u pokretu francuskog predsednika Emanuela Makrona uoči izbora 2017. godine, i za ometanje istrage trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke u velikoj Britaniji.Oni nisu optuženi za napade na integritet izbora u SAD, iako su deo iste jedinice službe GRU, za koju američki tužioci tvrde da je nastojala da utiče na predsedničke izbore 2016. godine u toj zemlji, hakerskim napadima na mejlove zvaničnika Demokratske stranke.U fokusu optužnice na 50 stranica nalaze se napadi čiji je cilj, prema tužiocima, bila promocija ruskih geopolitičkih interesa.Medju njima su hakerski napadi protiv Zimskih olimpijskih igara 2018. godine u južnokorejskom Pjongčangu, gde je ruskim sportistima bilo zabranjeno učešće zbog doping afere.
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre,   Rat u Ukrajini

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD optužile šest pripadnika ruske obaveštajne službe GRU za hakerske napade

Izvor: Danas, 19.Okt.2020

Ministarstvo pravde SAD optužilo je šest aktuelnih i bivših ruskih vojnih obaveštajaca da su hakerskim napadima nastojali da unesu pometnju u proces francuskih izbora, u Zimske olimpijske igre i američke bolnice i kompanije.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.