Sjedinjene Države optužile šest ruskih oficira za hakovanje

Izvor: VOA, 19.Okt.2020, 21:40

Sjedinjene Države optužile šest ruskih oficira za hakovanje

Američki Sekretarijat za pravosuđe otpečatio je optužnicu protiv šest aktuelnih i bivših ruskih vojnih oficira koje tereti da su hakovanjem računara pokušali da ometaju izbore u Francuskoj, održavanje Zimskih olimpijskih igara u Južnoj Koreji, kao i američke bolnice i kompanije. U optužnici, ukazuje Sekretarijat za pravosuđe, opisan je širok spektar političkih, finansijskih i sportskih meta hakovanja, izvestila je agencija Asošijeted pres. „Nijedna država nije tako zlonamerno i neodgovorno zloupotrebila svoje sajber sposobnosti kao Rusija. Bezobzirno uzrokujući neviđenu kolateralnu štetu da bi ostvarila male taktičke prednosti“, rekao je Džon Demers, pomoćnik državnog tužioca, i najviši bezbednosni zvaničnik Sekretarijata za pravosuđe. Optužnica bivše oficire Glavne obaveštajne uprave Rusije (GRU), odnosno ruske tajne policije, tereti za napade na ukrajinsku električnu mrežu, pokušaj hakovanja koji bi rezultirao curenjem podataka usmeren na političku partiju francuskog predsednika Emanuela Makrona uoči izbora 2017, kao i da spreči istragu trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke u Londonu marta 2018. Dokument od 50 stranica, podignuta pred federalnim sudom u Pitsburgu, usredsređen je na napade čiji je cilj prema tvrdnjama tužioca promocija ruskih geopolitičkih ciljeva. Među njima su i sajber napadi na Zimske olimpijske igre 2018. u Južnoj Koreji na kojima je, zbog doping afere, bilo zabranjeno učešće ruskim sportistima. Optužnicom nije obuhvaćen period mešanja u američke predsedničke izbore 2016 – iako su optuženi deo iste vojno-obevaštajne jedinice za koju tužioci navode da se mešala u taj izborni proces hakovanjem imejl adresa članova Demokratske stranke. Bivši specijalni tužilac Robert Maler zaključio je izveštaju podnetom 2019. da se Rusija mešala u izbore hakovanjem i tajnim kampanjama na društvenim mrežama i da je Trampova kampanja prihvatila tu pomoć i očekivala da će imati koristi od nje. Međutim, Maler nije optužio ni jednog Trampovog saradnika za zaveru sa Rusima.  

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Američka vlada tužila Gugl zbog kršenja zakona protiv monopola

Izvor: VOA, 20.Okt.2020, 19:18

Američki Sekretarijat za pravosuđe tužio je u utorak Gugl zbog kršenja zakona protiv monopola, tvrdeći da je tehnološki gigant zloupotrebio dominaciju u pretraživanju interneta i reklamiranju da bi ugušio konkurenciju i tako naneo štetu potrošačima, prenosi agencija Asošijeted pres. Tužba,...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.