Poslanici o danku u krvi, blokadi RTS-a, novom stadionu Crvene zvezde

Izvor: RTS, 17.Dec.2019, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici o "danku u krvi", blokadi RTS-a, novom stadionu Crvene zvezde

U delu sednice predviđenom za pitanja predstavnicima vlasti, poslanike Skupštine Srbije zanimao je način na koji je danak u krvi objašnjen u školskim udžbenicima istorije, blokada zgrade RTS-a, kao i šta država ima sa najavom gradnje novog stadiona FK Crvena zvezda.
Poslanik Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj pitao je danas premijerku Anu Brnabić i ministra prosvete Mladena Šarčevića >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kako je moguće da se u udžbenicima iz istorije za osnovnu školu "danak u krvi" predstavlja kao nešto dobro i zašto niko ne reaguje tim povodom.
Šešelj je u delu sednice na kojoj se postavljaju poslanička pitanja naglasio da se o školskim udžbenicima u Srbiji govori samo početkom školske godine, a da se u međuvremenu, kako je naveo, dešavaju različiti skandali, a ocenio je i da se favorizuju hrvatski izdavači umesto domaćih.
"Zato imamo udžbenike iz istorije koji su, ne samo istorijski netačni, nego su u velikoj meri uvredljivi za naš narod. Poslednji veliki skandal je predstavljanje pozitivnim uzimanje srpske dece od strane turske vojske kako bi od njih pravili vojnike", rekao je Šešelj.
Prema njegovim rečima, piše da je "danak u krvi" dečacima omogućavao da napreduju na društvenoj lestvici, a da je zauzvrat trebalo da budu odani sultanu.
"Gde je reakcija Ministarstva prosvete? Da li neko pročita udžbenike pre nego se pojave ili ako ih je neko pročitao da li se sa tim slaže", pitao je Šešelj.
Poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Marković pozivajući se na saopštenje Policijske uprave za Grad Beograd u kojem se navodi da skup ispred RTS-a koji su organizovali Dragan Đilas, Boško Obradović i Vuk Jeremić nije bio prijavljen pitao je MUP "dokle će se tolerisati bezakonje".
"Dokle će manjina da maltretira građane Beograda", pitao je Marković i dodao da je nekoliko stotina ljudi blokiralo RTS na osam sati.
Poslanik Pokreta za spas Srbije - Nove Srbije Đorđe Vukadinović postavio je pitanje Vladi Srbije i Ministarstvu omladine i sporta o izgradnji novog stadiona FK Crvena Zvezda koju je, kaže, najavio Zvezdan Terzić, rekavši da se konsultovao sa državnim vrhom.
"Još jedan stadion nam se smeši od 200 miliona evra, pored onog nacionalnog. Sada Terzić nudi novi stadion. Kaže da će oni graditi stadion, da su razgovarali sa potencijalnim investitorima, a nevolja je što Terzić kaže da je o tome razgovarao sa državnim vrhom. Ako će od sopstvenog novca da ga gradi, onda zašto o tome razgovara sa državnim vrhom", pitao je Vukadinović.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Skupština: Šta su pokazali završni računi od 2002. do 2018.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Dec.2019

Poslanici Skupštine Srbije završili su raspravu, a rad će nastaviti sutra raspravom o završnim računima za period od 2002. do 2018.godine, koji pokazuju kako su se trošila sredstva budžetskih korisnika i kako se upravljalo javnim finansijama...Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.