Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Dec.2019, 13:08

Skupština: Šta su pokazali završni računi od 2002. do 2018.

Skupština: Šta su pokazali završni računi od 2002. do 2018.

Poslanici Skupštine Srbije završili su raspravu, a rad će nastaviti sutra raspravom o završnim računima za period od 2002. do 2018.godine, koji pokazuju kako su se trošila sredstva budžetskih korisnika i kako se upravljalo javnim finansijama.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je da Srbija ulazi u period održivosti javnih finansija.

"Rasprava o završnim računima nije samo dobra praksa već i obaveza vlade. Konačno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << omogućavamo da u Srbiji započne period potpune transprentnosti", rekao je Đorđević, navodeći da je period od 2002. do 2018. godine obeležen velikim fluktuacijama na polju javnih finansija.

Prema njegovim rečima, 2002. ostvaren je budžetski deficit od 40,3 milijarde dinara, 2003. deficit je bio 42,9 milijarde dinara, 2004. 22,1 milijardu dinara, da bi 2005. bio zabeležen suficit od 40,9 milijardi dinara.

Đorđević kaže da je 2006. zabeležen suficit od 96,6 milijardi dinara, 2007. je bio 13,2 milijarde dinara, da bi 2008. budžetski deficit bio 40,5 milijardi dinara. Period narednih godina obeležava tendencija rasta deficita, rekao je Đorđević i dodao da je 2009. deficit bio 86,5 milijardi dinara

Prema njegovim rečima, u 2010. fiskalni deficit je bio 105 milijardi dinara, u 2011. je bio 135,9 milijardi dinara, da bi na kraju 2012 deficit bio 196,4 milijardi dinara.

Od 2013. deficit pada, najpre na 173,8 milijardi dinara, 2014. je bio 174,3 milijarde dinara, a 2015. je u cilju prevazliaženja izazova programa fiskalne konsolidacije napravljen aranžman iz predostrožnosti sa MMF-om koji je uspešno okončan u februaru 2018, a da ta sredstva nisu korišćena.

Đorđević je kazao da se od 2017. ostvaruje višak u državnoj kasi od 35,5 milijardi dinara, da bi 2018. suficit bio 32,9 milijardi dinara. Đorđević je ocenio da je pozitivan saldo u kasi rezultat domaćinskog upravljanja javnim finansijama.

Poslanici su pozitivno ocenili što posle 17 godina može da se vidi kako su se trošila sredstva građana.

Poslanik SRS Milorad Mirčić rekao je da neće da krije da mu je drago što su konačno završni računi pred poslanicima, navodeći da radikali na tome insistiraju još od 2016.godine.

"Skupština nije raspravljala o tome na koji način su se trošila sredstva, a mi iz SRS smo uvek govorili da nema razloga da se to krije", rekao je Mirčić.

Poslanik SDPS Milorad Mijatović ističe da se u završnim računima može videti šta se dešavalo u privredi zemlje, da oni takođe daju konačnu informaciju o prihodima, rashodima..

"To je pravi zlatni rudnik informacija koje govore o jednom vremenu i ozbiljnosti države", rekao je on.

Poslanik SPS Miletić Mihajlović ocenjuje da je stavljanjem na dnevni red završnih računa napravljen značajan korak ka upravljanju javnim finansijama.

"U prethodnih 18 godina iz završnih računa se vide trendovi, ali i posledice neodgovornih upravljača budžetom. Odgovornost za vođenje države danas je drugačija i kada su u pitanju privredni rast i državne finansije", rekao je Mihajlović.

On je istakao da računi pokazuju da ekonomija u poslednjih sedam godina raste, navodeći da su prihodi 2002. bili 2,8 milijarde evra, a 2018. oko deset milijardi evra.

Poslanica SNS Aleksandra Tomić ukazala je da od 2002. nijedna vlast nije smogla snage da prikaže građanima Srbije kako se trošio novac.

Tomić je navela da je bilo trenutaka kada nisu mogle da se isplate plate i penzije, ističući da su ekonomske reforme morale da se preduzmu tada da bismo danas razgovarali o izgradnji infrastrukture i novom investicionom programu.

Poslanici o "danku u krvi", novom stadion Crvene zvezde, blokadi RTS-a…

Poslanik Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj pitao je danas premijerku Anu Brnabić i ministra prosvete Mladena Šarčevića kako je moguće da se u udžbenicima iz istorije za osnovnu školu "danak u krvi" predstavlja kao nešto dobro i zašto niko ne reaguje tim povodom.

Šešelj u delu sednice na kojoj se postavljaju poslanička pitanja konstatovao da se o školskim udžbenicima u Srbiji govori samo početkom školske godine, a da se u međuvremenu, kako je naveo, dešavaju različiti skandali, a ocenio je i da se favorizuju hrvatski izdavači umesto domaćih.

"Zato imamo udžbenike iz istorije koji su, ne samo istorijski netačni, nego su u velikoj meri uvredljivi za naš narod. Poslednji veliki skandal je predstavljanje pozitivnim uzimanje srpske dece od strane turske vojske kako bi od njih pravili vojnike", rekao je Šešelj.

Prema njegovim rečima, piše da je "danak u krvi" dečacima omogućavao da napreduju na društvenoj lestvici, a da je zauzvrat trebalo da budu odani sultanu.

"Gde je reakcija Ministarstva prosvete? Da li neko pročita udžbenike pre nego se pojave ili ako ih je neko pročitao da li se sa tim slaže", pitao je Šešelj.

Poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Marković pozivajući se na saopštenje Policijske uprave za Grad Beograd u kojem se navodi da skup ispred RTS-a koji su organizovali Dragan Đilas, Boško Obradović i Vuk Jeremić nije bio prijavljen pitao je MUP dokle će se tolerisati bezakonje.

"Dokle će manjina da maltretira građane Beograda”, pitao je Marković i konstatovao da je nekoliko stotina ljudi blokiralo RTS na osam sati.

On je podsetio i da je predsednik Dveri Boško Obradović pokušao da razbije vrata parlamenta koristeći državnu zastavu.

Marković je još dodao da SNS za razliku od Saveza za Srbiju uredno prijavljuje svoje skupove i štandove u gradu.

Kako je dodao, doprinos blokadi RTS je dao i funkcioner Stranke slobode i pravde Borko Stefanović u "Prada cipelama od preko 600 evra, kao i Bastać koji kao džeparac nosi 13.000 evra".

Stranka slobode i pravde bi, kaže Marković, trebalo da promeni ime u “Stranku slobode i Prade”, dodajući "da su to ti levičari u cipelama od preko 600 evra koji se bore za radnička prava".

Poslanik Pokret za spas Srbije - Nova Srbija Đorđe Vukadinović postavio je pitanje Vladi Srbije i Ministarstvu omladine i sporta o izgradnji novog stadiona FK Crvena Zvezda koju je, kaže, najavio Zvezdan Terzić, rekavši da se konsultovao sa državnim vrhom.

"Još jedan stadion nam se smeši od 200 miliona evra, pored onog nacionalnog. Sada Terzić nudi novi stadion. Kaže da će oni graditi stadion, da su razgovarali sa potencijalnim investitorima, a nevolja je što Terzić kaže da je o tome razgovarao sa državnim vrhom. Ako će od sopstvenog novca da ga gradi onda zašto razgovara o tome sa državnim vrhom", pitao je Vukadinović.

Poslanici će sutra nastaviti raspravu o završnim računima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...


Pročitaj ovu vest iz drugih izvora

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.