Grčki parlament rasparvlja o ključnom zakonu o štednji

Izvor: Blic, 07.Nov.2012, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčki parlament rasparvlja o ključnom zakonu o štednji

Atina - Grčki parlament počeo je odlučujuću sednicu na kojoj treba da bude usvojen novi paket mera štednje, koji obuhvata pitanja od smanjenja plata u javnom sektoru do toga kakvi proizvodi mogu biti prodavani u supermarketima.

Zakon predviđa uvećanje životne dobi za odlazak u penziju sa 65 na 67 godina. Penzije između 1.000 i 1.500 evra biće smanjene za pet odsto, a penzije između 1.500 i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 2.000 za 10 procenata. Sve dopunske svote novca koje su do sada plaćane povodom praznika biće ukinute, piše atinski dnevnik "Katimerini".

Tokom razgovora sa "trojkom" međunarodnih kreditora, koju čine Evropska komisija, Međunarodni monetarni fond i Evropska centralna banka premijer Andonis Samaras želio je da zadrži tzv. "specijalne plate" za državne službenike kao što su vojna lica, lekari i sudije, ali novi zakonski prijedlog predviđa i da njihova primanja budu skresana u iznosu od dva do 30 odsto. Odluka će najviše pogoditi sudije, budući da je najveća plata limitirana na 1.900 evra.

Prema predlogu zakona, 2.000 državnih službenika će do kraja godine biti proglašeno tehnološkim viškom i oni će u roku od godinu dana primati 75 odsto zarade.

Na svaka tri meseca naredne godine sukcesivno će biti otpušteno još 6.250 državnih službenika. Pravilo da se na pet otpuštenih radnika uposli jedan važiće do 2016. godine.

U odnosu na druge propise iz radnog odnosa, zakon omogućava Vladi da od aprila naredne godine određuju minimalnu platu, da smanji vreme otkaznog roka i da ograniči otpremninu za radnike sa više od 16 godina radnog staža.

Drugi mediji javljaju da se u parlamentu vodi žestoka debata u vezi sa uštedama od 13,5 milijardi evra ili 4,5 odsto BDP.

Poslanici opozicije kritikuju odluku vlade o radikalnim promenama u vezi sa radnim zakonodavstvom, koje je zahtevala "trojka" u zamenu za odmrzavanje zamrnute tranše pomoći.

Grčki ministar finansija Janis Sturnaras upozorio je poslanike da zakonski predlog treba da bude usvojen što pre, kako bi se garantovalo ostajanje Grčke u evrozoni.

- Hitno nam je potrebno odobravanje tranše međunarodne finansijske pomoći, kako bismo izbegli bankrot - rekao je Sturnaras.

U Grčkoj nezavodoljni radnici na poziv dva najveća sindiata privatnog i državnog sektora nastavljaju generalni štrajk.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Grčki parlament raspravlja o ključnom zakonu o štednji

Izvor: Blic, 07.Nov.2012

Atina - Grčki parlament počeo je odlučujuću sednicu na kojoj treba da bude usvojen novi paket mera štednje, koji obuhvata pitanja od smanjenja plata u javnom sektoru do toga kakvi proizvodi mogu biti prodavani u supermarketima...Zakon predviđa uvećanje životne dobi za odlazak u penziju sa 65...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.